Po třech dnech náročných záchranných a likvidačních prací hasiči ukončili činnost v Olšanech. „S pomocí těžké techniky jsme dokončili odvoz sutin, které zbyly po budově poškozené výbuchem,“ potvrdila Lucie Balážová, tisková mluvčí HZS Olomouckého kraje s tím, že tuny trosek museli odklidit hasiči ručně, fyzickou náročnost zásahu zvýšily také tropické teploty.

 

Od pondělí 18. července do středečního odpoledne se na místě vystřídala téměř stovka hasičů, především ze stanice Prostějov a Olomouc, s velkým nasazením pracovala také místní dobrovolná jednotka. „Okolí poškozených domů jsme zajistili mobilním oplocením. Komunikace je od osmnácti hodin plně průjezdná,“ hlásila ve středu vpodvečer Lucie Balážová.

Co vše zásah obsahoval? „Při zásahu jsme naplno využili naše specialisty, a to především odborníky na stabilizaci budov a výkopů, kteří technicky zajistili pomocí dřevěných podpěr narušenou štítovou zeď sousedního domu. Poškozené střechy provizorně zabezpečili hasiči-lezci, kteří rovněž část krovu jednoho z vedlejších objektů rozřezali a odstranili, aby neohrožovala okolí. Pro vyhledávání osob v sutinách jsme povolali kynology se psy a usar tým. Po celou dobu jsme spolupracovali se statikem, místní samosprávou, pracovníky pohotovostních služeb a Policií ČR,“ popsala velice podrobně tisková mluvčí krajských hasičů. „Během zásahu jsme využili rovněž speciální techniku a vybavení. Nasazeny byly naše kontejnery s výdřevou a technickými prostředky pro stabilizaci zřícených budov, traktorbagr a další těžká technika. Pro bezpečnost zasahujících hasičů jsme instalovali inklinometry, které hlídaly pohyb narušených zdí,“ dodala.

HZS Olomouckého kraje také neotálelo s výsledky ohledávání místa tragické události. „Naši vyšetřovatelé ve spolupráci s kriminalisty odebrali při ohledání na místě zásahu elementy plynového potrubí a spotřebičů, které nyní podrobí další expertíze. Můžeme potvrdit, že se jednalo o výbuch zemního plynu. Přesnou příčinu a okolnosti události stále šetříme,“ prozradila Balážová.

„Škodu předběžně odhadujeme na minimálně deset milionů korun, ještě ji budeme upřesňovat. Poškozeno bylo zhruba dvacet domů v bezprostředním okolí výbuchu,“ doplnila.