Olomoucký kraj letos naposledy přispěje majitelům lesů na jejich obnovu. Dotace mohli žádat na výsadbu nových dřevin hlavně v místech, která předtím napadl kůrovec. O finanční podporu projevilo zájem 11 žadatelů.

„Vnímám jako dobrou zprávu, že se zájem o tuto dotaci stále snižuje, můžeme tak letošní příspěvek považovat za zdárnou tečku za kůrovcovou kalamitou a nadále se věnovat ostatním a mnohdy opomíjeným funkcím lesa,“ uvedl Martin Šmída, radní Olomouckého kraje pro oblast životního prostředí.

Mezi jednotlivé žadatele rozdělí hejtmanství více než jeden a půl miliónu korun. Peníze poslouží na výsadbu ve třetím a čtvrtém vegetačním stupni, tedy v místech s nadmořskou výškou od 400 do 700 metrů.

„Plánujeme nadále podporovat výsadbu stromů prostřednictvím jiných dotačních titulů. Peníze chceme přesunout na konkrétní aktivity, které jsou přínosem pro životní prostředí. Mezi ně zahrneme i podporu druhové rozmanitosti, aby byly lesy v budoucnu proti případné kůrovcové kalamitě odolnější,“ upřesnil radní Šmída.