Jedna věc je dům odpálit, druhá věc je popasovat se s následky takového činu. Právě před tím stojí v těchto dnech mnoho lidí z Olšan u Prostějova po ničivém výbuchu z pondělí 18. července. Zatímco většina poškozených sousedů má aktuálně starosti s odstraňováním následků, na místě stále zůstává nepříliš bezpečně vyhlížející ruina dlouho neobývaného cihlového domu, o nějž jeho majitelé příliš zájmu nejeví. Večerník se vypravil na místo tragické událsti podívat minulý pátek. 

O tom, že samotářsky žijící Radek B. odpálil dům zděděný po rodičích úmyslně, pochybuje v Olšanech u Prostějova jen málokdo. Napovídá tomu fakt, že nemovitost byla kvůli jeho dluhům prodávána v dražbě, i jeho výhružná prohlášení, o tom, že v domě mimo něj nikdo jiný nikdy žít nebude. 

Zatímco Radek B. v troskách „svého“ domu zemřel, většina z postižených se nyní věnuje obnově svých poškozených příbytků. Zásadním způsobem se exploze dotkla zejména majitelů dvou sousedních nemovitostí. Ve zhruba dvaceti dalších byla vysklená okna či poničené střechy. Zatímco drtivá většina postižených svá stavení čile opravuje a zároveň jedná s pojišťovnami o náhradě škody, v případě sousedního cihlového stavení, které výbuch fatálním způsobem poničil, jeho majitelé očividně žádnou činnost nevyvíjí.

„Ten dům byl minimálně dvacet let prázdný. Jeho majitelé bydlí jinde, ale prodat ho nechtěli. Po výbuchu se na něj přijeli podívat asi na dvacet minut a zase odjeli. Víc se o něj nestarají. Nebýt hasičů, tak pro okolí představuje zásadní nebezpečí. Docela by mě zajímalo, co s ním bude. Aby to nedopadlo tak, že tu bude strašit a ohrožovat lidi dalších třicet let,“ přemítal jeden z místních.

S touto otázkou se Večerník obrátil na starostu obce. „Tohoto problému jsme si vědomi. Ale nechat něco zbourat, ať je to jakákoliv ruina, je v dnešní době běh na hodně dlouhou trať. Záležet bude na jednání s majiteli i stavebním úřadem. Ta zatím neproběhla,“ zareagoval Milan Elfmark s tím, že obec mimo jiné aktuálně řeší výdej potvrzení pro pojišťovny. „Otázkou rovněž bude, co bude s pozemkem i zbytky domu, v němž k výbuchu došlo. Vše zřejmě půjde do dědického řízení, ale to se rovněž protáhne. Do jeho skončení vlastně ani nemáme s kým jednat,“ uzavřel první muž Olšan u Prostějova, kde se lidé stále ještě vzpamatovávají z hrůzného zážitku. „To byl šok, na který nezapomenu do konce života,“ ulevila si před námi jedna babička, která přitom bydlí na druhém konci obce. „Baví se o tom všichni dnes a denně. A dlouho budou...,“ utrousila.