To by byla převratná změna. O možném přesunu stanoviště autobusů z centra města směrem k vlakovému nádraží výhledově uvažují v Konici. Podmínkou ovšem je, že město do svého vlastnictví získá chátrající budovu vlakového nádraží, která je už více jak deset let pro veřejnost uzavřena.

Poslední cestující si lístek na nádraží v Konici koupili na konci roku 2011. Poté došlo k uzavření výdejny jízdenek i čekárny. S opravou budovy a jejím dalším využíváním Správa železnic příliš nepočítala. Zatímco budova už roky chátrá, cestující musí na vlak čekat pod přístřeškem. Obzvláště přes zimu by přitom uvítali možnost skrýt se před chladem v čekárně. Toho je si vědomo i vedení města.

„Jednáme se Správou železnic o převodu budovy vlakového nádraží do našeho vlastnictví. Naším cílem je získat ji bezúplatně, neboť bude vyžadovat nemalé investice. Slíbili jsme, že budeme akceptovat všechny další podmínky nezbytné pro zachování funkce nádraží,“ uvedl konický starosta Michal Obrusník s tím, že zbývající prostory v objektu by mohly být využity pro činnost místních spolků. 

Pokud se převod podaří, pak by mohla následovat skutečná revoluce v konické hromadné dopravě. Město totiž zvažuje možnost přesunout stanoviště autobusů ze středu města k vlakovému nádraží. „Vlakové a autobusové nádraží by bylo pospolu, zastávka v centru by samozřejmě zůstala zachována. Lidé by mohli chodit na autobus tak, jak jsou zvyklí a jak jim to vyhovuje, ale současně by se nám otevřela možnost využívat část prostoru v centru jiným způsobem,“ nastínil Večerníku možný vývoj Michal Obrusník.