Tento chlapík by na večírky chodit neměl. Jakmile vyrazí, obvykle se zfetuje. Drogy mu zvýší sebevědomí a on pak tropí alotria, do kterých by se asi jinak nepustil. Osmkrát trestaný Pavel Bradáč byl z vězení naposledy propuštěn loni v březnu.

Už koncem letošního dubna ujížděl bez řidičského průkazu a pod vlivem pervitinu policistům. Divoká honička skončila v lese, kde jej zradilo nejen auto, ale i jeho fyzická kondice. Minulé úterý se tak opět postavil před prostějovský soud. Od nepodmíněného trestu jej zachránilo pouze dítě, které čeká se svojí mladičkou přítelkyní. V jeho případě se však kriminálu stejně asi nevyhne. Jak to?

 

Nezaměstnaný Pavel Bradáč donedávna žil se svojí matkou a bratrem v bytovém domě v ulici J. V. Myslbeka. Celá rodina se v Krasicích dlouhodobě dostávala do konfliktu se svými sousedy. Největší trable byly s jeho bratrem Michalem. Obávaný pouliční rváč během jedné z četných rvaček vykloubil policistovi koleno. Po svém posledním propuštění z vězení a narození dítěte se měl do jisté míry zklidnit. To však tak úplně neplatí pro jeho mladšího bratra Pavla. Přestože ten na první pohled působí spíše neprůbojně než agresivně, policisté po něm nedávno vyhlásili pátrání, v němž upozornili, že by mohl být nebezpečný. Netrvalo však dlouho a Pavel Bradáč se sám ohlásil a v úterý 26. července v doprovodu své maminky a bratra dokonce dorazil k soudu.

Auto vzal přítelkyni

Zde čelil obžalobě, že zfetovaný řídil auto své přítelkyně. Když se jej policisté pokusili v Anenské ulici zastavit, začal jim divoce ujíždět. Vzal to přes Plumlovskou, Krasickou, Domamyslice, Seloutky až do Dětkovic, kde na cestě vedoucí do lesa vůz doslova odrovnal. Nelze se ani moc divit. S nevelkým Citroenem C2 uháněl po poli jako pravý závodník rallye. Když mu automobil vypověděl službu, pokusil se policistům utéct. Jenže zde narazil na hranice své fyzické kondice. Po nedlouhém běhu do kopce musel zastavit a muži zákona jej konečně zadrželi. „Když jsem uviděl policisty, tak jsem zazmatkoval. Uvědomil jsem si, že bych při zkoušce na drogy nalízal,“ vysvětloval u soudu své jednání pětadvacetiletý Pavel Bradáč, který přitom jaksi pominul fakt, že řídil, přestože v životě neměl k tomu oprávnění. „Pohádal jsem se se svojí přítelkyní, tak jsem si vzal její auto a vyrazil za bráchou,“ objasnil, jak se k vozu dostal.

Dítě jako součást obhajoby

Obžalovaný si musel být vědom toho, že kvůli předchozím prohřeškům je v „podmínce“ a reálně mu hrozí opět vězení. Tomu se však chtěl očividně vyhnout. „Čekáme s přítelkyní dítě, chci být u toho, až se narodí,“ prohlásil Bradáč. 

Jeho křehce působící přítelkyně Kristýna K. dorazila k soudu coby svědkyně. Vzhledem k tomu, že s obžalovaným stále tvoří pár, využila studentka prostějovské „zdravky“ svého práva a odmítla vypovídat. To samé s ohledem na příbuzenský vztah učinil i bratr Michal, který byl během honičky rovněž v autě.

Velké množství drogy

Z odebraného vzorku krve jasně vyplynulo, že Pavel Bradáč byl pod silným vlivem pervitinu. Toto množství ostatně mnohonásobě překročilo jakékoliv limity. Znalec přitom potvrdil, že řízení v takovém stavu bylo nejen pro obžalovaného, ale hlavně pro ostatní účastníky silničního provozu značně nebezpečné. Sám Bradáč se u soudu pokoušel opakovaně naznačit, že si drogu vzal už dva dny před jízdou, to se však vzhledem k jejímu množství nejevilo právě pravděpodobné.

Bude při porodu?

Přesto všechno se Okresní soud v Prostějově rozhodl obžalovaného prozatím do vězení neposílat a k předchozí „podmínce“ mu přidal 300 hodin veřejně prospěšných prací. „Soud zohlednil to, že obžalovaný a jeho přítelkyně očekávají narození dítěte, relativně spolupracuje s probační službou a hledá si zaměstnání,“ odůvodnila druh trestu soudkyně Ivona Otrubová, s tím že se v tomto případě nepochybně jedná o poslední možnou pohrůžku. V případě, že by si Bradáč trest neodpracoval, čeká jej 300 dní ve vězení.

Policisté zasahovali na soudě

Rozsudek je již pravomocný. Přesto úleva u Pavla Bradáče a jeho nejbližších netrvala dlouho. Ještě než opustil soudní budovu, tak jej zadržela skupina policistů. Celý zákrok byl veden poměrně razantně, což bylo obzvlášť pro přítomnou nastávající matku dost stresující. Dá se tedy očekávat, že v dohledné době bude Pavel Bradáč čelit dalšímu trestnímu stíhání... Proč? To se Večerníku nepodařilo do uzávěrky vydání zjistit.