Tak už jsou jen čtyři... Labutí pár, který letos na Drozdovickém rybníce vyvedl pětici mláďat, o jedno z nich přišel. Jeho hlava byla začátkem uplynulého týdne objevena poblíž rybníka u laviček, kde sedávají bezdomovci a opilci. Jeho nálezce naznačil, že za jeho smrt mohl někdo z lidí.

Labutí mládě se ztratilo před zhruba dvěma týdny. Začátkem uplynulého týdne jej našel mladý ornitolog.

„Vyschlou hlavu mláděte jsem našel u tří laviček, kde sedávají bezdomovci a opilci. V menším okruhu bylo i peří a zbytek peří byl za plotkem, kde labutě hnízdí,“ popsal Večerníku Tomáš Oplocký.

Co mohlo stát za tímto úhynem? „Mládě bylo už velké na to, aby jej zabila kuna, a pokud to byl pes, tak tam určitě neběhal sám. To by však stejně nevysvětlovalo peří za plotem a hlavu přímo u lavičky,“ naznačil Oplocký možnost, že mládě mohlo zahynout lidskou rukou.

Labutě jsou přitom u nás celoročně hájené a za jejich zabití hrozí v případě dopadení pachateli vysoká finanční pokuta. Okolí rybníka pak pravidelně kontrolují hlídky prostějovských strážníků. „Zjišťovali jsme, zda městská policie neeviduje v této souvislosti nějakou událost. Nezbývá tak doufat, že se něco podobného již nebude opakovat a zbývající mláďata se dožijí dospělosti,“ reagovala na dotaz Večerníku Milada Sokolová, náměstkyně primátora statutárního města Prostějov.