Copak se to děje? Prostějované se v prvním pololetí tohoto roku ve srovnání se stejným obdobím posledních let výrazně zhoršili ve svém chování! Strážníci městské policie od ledna do konce června 2022 řešili celkem 4 396 přestupků, což je o 620 případů víc než za stejné období loňského roku. Občané tohoto města hřešili jako vždy nejvíc na úseku dopravy, a to přesně v 3 834 případech. Největší podíl v tomto směru mají určitě zjištěné přestupky při měření rychlosti stacionárními radary. Městská policie dále během prvního pololetí tohoto roku řešila mimo jiné 225 přestupků proti veřejnému pořádku, 144 přestupků proti majetku a 29 přestupků proti občanskému soužití.

Přestože během půlroku 2022 došlo k navýšení počtu spáchaných přestupků, ředitel Městské policie Prostějov Libor Šebestík nevidí situaci nijak pesimisticky. „V průběhu první poloviny letoška nedošlo k významným či mimořádným událostem z pohledu veřejného pořádku, které by vážně narušily veřejný pořádek ve městě Prostějov a jeho pokojný stav. Veškerá činnost městské policie byla začátkem roku 2022 značně ovlivněna doznívající epidemií covid-19 a událostmi souvisejícími s válkou na Ukrajině a uprchlickou krizí. V této souvislosti připomínám, že jak při pandemii, tak i v souvislosti s uprchlickou krizí byly městským policiím v České republice ukládány úkoly vládou ČR prostřednictvím Ministerstva vnitra na úseku veřejného pořádku. Jednalo se o úkoly a opatření významně ovlivňující jak vlastní činnosti, tak i statistickou výslednost,“ řekl exkluzivně Večerníku Libor Šebestík, ředitel Městské policie Prostějov.

V průběhu úvodního pololetí roku 2022 došlo oproti roku 2020 a 2021 ke zvýšení četnosti všech přestupků, jedná se přitom o celkový počet přestupků blížící se statistické výslednosti roku 2019. „Nadále však byly řešeny tři zásadní problematiky v rámci hodnocení veřejného pořádku, to je čistota na veřejných prostranstvích, chování bezdomovců, narušení veřejného pořádku, porušování nočního klidu a doprava. Na úseku dopravy je třeba vyzdvihnout problémy se statickou dopravou, tedy nedodržování předpisů pro parkování vozidel, nedodržování pravidel na jízdních kolech a sdílených koloběžkách, zejména po chodníku, dále jejich nedovolené odstavování na veřejných prostranstvích. V rámci dohledu nad dopravními přestupky je třeba uvést neustále velké množství přestupků při strojním čištění, kdy řidiči nechápou správně význam dopravních takzvaných „zónových značek“ a tím páchají přestupky. V prvním pololetí roku 2022 bylo řešeno 652 přestupků a uděleno celkem příkazem na místě téměř padesát tisíc korun za přestupky spáchané porušením zákazu stání při strojním čištění,“ vypočítal hlavní druhy přestupků letošního roku Šebestík, který Večerníku vzápětí poskytl další konkrétní statistická data. „Za první polovinu roku 2022 bylo přijato na linku 156 celkem 3 760 tísňových volání, což je průměrně 21 oznámení denně, oproti roku 2021 tedy o stovku oznámení víc. Celých pětapadesát procent tvoří oznámení dopravních přestupků, stání ve vjezdu, na vyhrazeném parkovišti a podobně. Předmětem je celé spektrum událostí, například nedovolený zábor, skládka, podezřelé chování osob, oznámené drobné krádeže, narušování občanského soužití, rušení nočního klidu, chování bezdomovců, ale občané oznamují i podezření na spáchání trestného činu a události, ve kterých jsou příslušné podle věcné i místní příslušnosti jiné orgány, zejména orgány Policie ČR. Díky oznámení se podařilo zadržet v mnoha případech pachatele a předat policii. Tak tomu bylo v šesti případech, kdy policii byly předány události s podezřením na spáchání trestného činu. Občané oznamují na městskou policii i dopravní nehody, které jsou pak předávány na Dopravní inspektorát Policie ČR, a bylo jich hlášeno celkem osm,“ sdělil dále šéf prostějovských strážníků.

 

32 prestupky