Pokud se často pohybujete okolo hlavního nádraží v Prostějově, a to ať už v Janáčkově ulici, nebo na druhé straně poblíž čerpací stanice ve Vrahovicích, zřejmě jste právě tohoto bezdomovce zaregistrovali.

Mnozí z vás s ním mají velmi negativní zkušenosti. Muž přežívající se svojí družkou v karavanu na parkovišti za nádražím často kolemjdoucí bezostyšně otravuje, žebrá a často se uchyluje také k výhrůžkám. Není divu, že už si někteří občané stěžují přímo na magistrátu a požadují ochranu před tímto člověkem. Večerníku však tento muž vše zapřel a tvrdí, že pro nikoho nebezpečný není...

Oba přitom slíbili, že si dají pozor na své chování, aby nikomu nezavdali příčinu ke stížnostem. Tak uvidíme. „Děkujeme za případnou pomoc,“ vzkázal závěrem chlapík.

 

Stížnost na prostějovský magistrát poslal předminulý týden rozhořčený občan, který se s bezdomovcem už nejednou potkal. A nikdy to nebyla veselá příhoda z natáčení, ba právě naopak. Mnozí Prostějované se dokonce obávají obávaným úsekem byť jen projít.

„V poslední době v okolí autobusového i vlakového nádraží v Janáčkově ulici obtěžuje velice nepříjemný bezdomovec. Jde o muže asi kolem čtyřicítky, menší zavalité postavy, má černé vlnité vlasy a kulatý obličej. Nosí hnědé triko, šedé kalhoty a černé pracovní boty. Nejčastěji přebývá v přívěsu za železničním přejezdem ve Vrahovické ulici, kousek od benzínky. Mám pocit, že je to stejný člověk, který dříve podobně obtěžoval u domu s pečovatelskou službou v Brněnské ulici,“ napsal na internetové stránky města muž, který však nezveřejnil své jméno.

A o co že jde? „Pán nám neustále vstupuje do cesty, žádá po nás finanční částky, pořvává po nás, sprostě nám nadává a vyhrožuje. Opravdu z něj jde strach, už se bojíme jít si nakoupit do Alberta. Nejsme tak bohatí, abychom se mohli neustále ‚vyplácet‘! A dotyčný žádá stále vyšší částky. Jsme tady zvyklí na ledasco, ale tohle opravdu přesahuje všechny meze,“ nastínil chlapík.

Že nejde o žádné smyšlené nebezpečí, potvrdil Večerníku ředitel Městské policie Prostějov. „Víme, o koho jde, a monitorujeme ho, je s ním v kontaktu strážník okrskové služby a náprava by měla být už zjednána. Ve spolupráci s magistrátem chystáme jisté opatření, aby k obtěžování obecně nedocházelo nebo aby byla možnost nějakého řešení. Tento bezdomovec bydlel původně v bytu města, z důvodu různých problémů mu ale nebyl prodloužen nájem,“ sdělil exkluzivně Večerníku Libor Šebestík. Jaká konkrétní opatření a řešení strážníci přijali, ovšem neprozradil. Stěžovatele na chování bezdomovce zaujal také fakt, že muž přebývá v karavanu na pozemku města, což považují za zábor veřejného prostranství. „Ten, kde stojí přívěs, není v majetku města,“ vyvrací tuto tezi šéf prostějovských strážníků.

Večerník se předminulou sobotu odpoledne setkal s mužem, na kterého srší jen samé stížnosti, osobně. Se svojí družkou se v tu chvíli schovával před deštěm v přívěsu společně s několika psy. Jakmile spatřili redaktora Večerníku, oba vyšli ven. „Na mě si někdo stěžuje? Já nikoho neobtěžuju a nikomu nevyhrožuju! Občas někoho požádám o pomoc, jsme vlastně bezdomovci a přežíváme tady v tom karavanu. Pokud byste o někom věděl, tak ho prodáme za třicet tisíc korun,“ spustil zhruba čtyřicetiletý muž, který odmítl prozradit své jméno. Stejně jako jeho přítelkyně. „Tady přítel tu a tam požádá někoho o cigáro, to je tak všechno. Doslova živoříme, já beru devět tisíc měsíčně od sociálky a z toho se vyžít nedá. A že stojíme s karavanem tady? Je to pozemek Českých drah a jsme s nimi domluveni. Vždyť nás sem poslali sami policajti,“ uvedla žena, která se při rozhovoru s Večerníkem rozplakala.

Oba přitom slíbili, že si dají pozor na své chování, aby nikomu nezavdali příčinu ke stížnostem. Tak uvidíme. „Děkujeme za případnou pomoc,“ vzkázal závěrem chlapík.