Kradu, tedy jsem. I takové heslo by si mohl nechat vytetovat na čelo Marko Stojka, jehož příjmení by jej lépe vystihovalo, pokud by v něm chybělo písmeno t.  Devětadvacetiletý muž strávil drtivou většinu svého dospělého života za mřížemi. Po dlouhém šestiletém trestu byl naposledy propuštěn loni v září.

Dlouhý Stín vlastní minulosti však zaplašit nedokázal. Právě naopak. Už koncem letošního dubna opět kradl. Za bleskurychlou výměnu bicyklů ve Smetanových sadech jej soud poslal na dalších 18 měsíců do vězení. Z jeho života se tedy stal pořádný STÍN MINULOSTI.

Je to už sedm let, co byl Marko Stojka obžalovaný z toho, že ve Vrahovické ulici v doprovodu bratrů Niko a Santini Horváthových napadl jednoho prostějovského mladíka. Nejprve mu vzal skateboard a následně se po něm dožadoval peněz. Vyhrožoval přitom, že pokud je nedostane, tak ho zmlátí a obere o vše, co u sebe má. Vystrašený muž se nakonec se Stojkou vydal k bankomatu v Dukelské bráně. Z něho vybral tři tisíce korun, které mu předal. Lupič pak peníze prohrál na automatech. „Přál bych si ještě dostat šanci začít žít nový život a polepšit se. Nechci promarnit svůj život v kriminále,“ prosil tehdy o slitování Stojka, který u soudu rozhodně nepřipomínal drsného pouličního lupiče.

Soud mu však neuvěřil, a tak Marko Stojka putoval na poměrně dlouhou dobu do vězení. Z něj byl propuštěn loni v září. Na svobodě mohl dokázat, že svá slova myslel upřímně. To se mu ovšem zdaleka nepodařilo...

Koncem letošního dubna projížděl na svém letitém bicyklu Smetanovými sady. Přitom si všiml odstaveného cyklistického speciálu v hodnotě přes 30 000 korun. Jeho majitel právě vyhazoval do koše odpadky, které se povalovaly v okolí lavičky. Jaké bylo jeho překvapení, když se otočil a na místě svého kola spatřil zcela jiný stroj. Na tom jeho odjel právě Marko Stojka!

„Lupiče se podařilo chytit díky rychlé reakci policistů, kteří zhlédli záznam z videokamer umístěných ve Smetanových sadech. Obžalovaného pak zastihli v domě na Husově náměstí, v němž ukradené kolo skryl pod schodištěm. Bicykl tak byl původnímu majiteli vrácen,“ popsal soudce Petr Vrtěl, který Marka Stojku poslal na půldruhého roku za mříže. „Polehčující okolností je to, že se k činu plně doznal, naopak mu přitěžovala jeho trestní minulost,“ odůvodnil své rozhodnutí Vrtěl.

Rozsudek je již pravomocný.