Zadluženost kraje a dopady koronaviru přinutily hejtmanství k úsporným krokům. Ty se budou týkat hlavně méně naléhavých výdajů, naopak investic se škrty dotknou nejméně. Olomoucký kraj připravil kompletní návrh rozpočtu na příští rok, který vám představujeme.

„Předpokládaný propad daňových příjmů pro letošní rok je v důsledku přijatých vládních opatření zhruba 800 miliónů korun a pro příští rok zatím počítáme se ztrátou 500 milionů. Ta se bude ale v návaznosti na hlasování sněmovny na konci roku bohužel dále zvyšovat. Návrh krajského rozpočtu proto obsahuje úspory, které negativní dopady zmírní,“ uvedl Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Jen na provozních výdajích ušetří hejtmanství v příštím roce zhruba sto padesát miliónů korun. Naopak investice zůstávají krajskou prioritou. „Snažili jsme se, aby vliv úspor na investice byl co možná nejmenší. A to se také podařilo. Podpora ekonomického růstu regionu má pro nás strategický význam,“ ujistil Dalibor Horák, náměstek hejtmana Olomouckého kraje.

Hejtmanství bude také pokračovat ve splácení úvěrů, které byly přijaté v minulosti. Součástí strategie pro nadcházející období jsou i další potřebné kroky k tomu, aby se rozpočet Olomouckého kraje co nejrychleji uzdravil. „Jenom během letošního podzimu jsme uspořili 233 miliónů. Při investování se zaměříme hlavně na projekty, které lze hradit z dotací Evropské unie,“ dodal Ivo Slavotínek, první náměstek hejtmana Olomouckého kraje.

Rozpočet s příjmy přibližně 5,9 miliardy korun a výdaji 6 miliard bude dnes, tj. v pondělí 21. prosince, schvalovat krajské zastupitelstvo.