Problém s nevyužitými prostory řeší řada obcí. Někde čekají na využití a konec chátrání i desítky let. Jednou z takových je také Rozstání.

Přímo v centru obce se nachází výrazná, zčásti prosklená budova bývalého Stavomatu. Už roky je ale prázdná. Nyní se to má změnit. Jak redakce Večerníku zjistila, objekt by měl zcela změnit účel.

„Je to v soukromých rukách a majitel by z toho rád udělal byty. Čeká, až se provede změna územního plánu. Původně to byla stavba pro obchod. Teď se to v územním plánu předělává na bydlení,“ prozradil nám starosta obce Jiří Szymsza.

Majitel už podle jeho slov shání lidi, kteří by o bydlení měli zájem. „Jede to přes realitní kancelář. Pokud vím, postavit by to chtěl do roku 2024. A nechal se slyšet, že nechce dotace, že chce stavět ze svého za pomoci investorů,“ sdělil starosta obce.

Dosud stál ale v cestě územní plán., tato překážka by ale měla brzy padnout. „Územní plán by snad měl být hotový. Měli jsme druhé veřejné projednání a čekáme na vyjádření z krajského úřadu. V září by to mělo být schválené,“ nastínil Jiří Szymsza.

Rozstání není jedinou obcí Prostějovska, kde v současné době dochází k budování nových bytů. Do práce se pustili také třeba v Nezamyslicích, Výšovicích či Mořicích. Ve všech těchto případech ale byla investorem obec.