Na nezájem ze strany magistrátu v otázce stavebních investic si tedy obyvatelé Vrahovic nemohou rozhodně stěžovat. V této příměstské části Prostějova radnice investovala zdaleka nejvíc peněz v porovnání s jinými okrajovými částmi města. Jistě, největší položku tvoří rekonstrukce koupaliště v roce 2018, ovšem za zmínku stojí také investice do oprav Vrahovické ulice, Pivovarského rybníčku, do rekonstrukcí chodníků, hasičské zbrojnice a mnoha dalších akcí. Navíc zanedlouho začne první etapa revitalizace sídliště Svornosti. Vrahovice se tak mění doslova před očima, což pochopitelně těší i náměstka primátora Jiřího Rozehnala, který v této okrajové části města sám bydlí.

Večerník v první řadě zajímalo, jaký je vůbec celkový přístup radnice k jednotlivým městským částem z hlediska stavebních investic v průběhu posledních let? „Plán investic se vždy sestavuje na základě potřeb a požadavků po důkladné analýze. To, že se v jedné městské části jeden rok investuje více a druhý rok zase v jiné, je zcela běžné a vyplývá to z konkrétních potřeb v daných městských částech. A není spravedlivé posuzovat investice do městských částí dle lokace jednotlivých objektů, do kterých se investuje. Například zimní stadion je blízko centra, koupaliště je ve Vrahovicích či Krasicích nebo nová budova pro mladé hasiče sídlí v Domamyslicích,“ poznamenal Jiří Rozehnal (ANO 2011), náměstek prostějovského primátora, v jehož gesci je starost o stavební investice v Prostějově.

Jak uvedl, od roku 2018 se ve Vrahovicích proinvestovalo 162,5 milionu korun. „Z nedávné minulosti uvedu například mostní lávku pro pěší přes Hloučelu, rekonstrukci požární zbrojnice, zateplení městského bytového domu na ulici Marie Pujmanové, workoutové hřiště včetně prvků pro seniory, opravu budovy družiny při ZŠ Majakovského nebo nové hřiště na Sídlišti Svornosti díky iniciativě osadního výboru Vrahovice,“ shrnul Rozehnal.

Letos probíhá ve Vrahovicích revitalizace rybníčku, na přelomu léta a podzimu začne revitalizace zdejšího sídliště. „Zmínit musím i rekonstrukci ulice Vrahovická, která je v majetku Olomouckého kraje a na jejíž rekonstrukci se naše město také finančně podílelo. A nemohu zapomenout na koupaliště, které sice leží ve Vrahovicích, ale slouží nejen všem občanům města, ale i z přilehlých obcí stejně tak jako aquapark v Krasicích,“ řekl náměstek primátora Statutárního města Prostějov.

Večerník dále zajímalo, zda už magistrát převzal zrekonstruovanou Vrahovickou ulici, na které se zejména v loňském roce objevilo hned několik nedodělků. „Je plně schválena do provozu dotčenými orgány státní správy. Město převzalo od zhotovitele pouze úsek od základní školy Majakovského po ulici Říční. Co se týče zbytku úseku, bude převzat po odstranění drobných nedodělků, které mohou sice oku občanů uniknout, ale na které jsme poukázali,“ odpověděl Jiří Rozehnal.

Nejnákladnější investicí za posledních 5 roků byla již zmíněná rekonstrukce koupaliště za 75 milionů korun a za zmínku určitě stojí i letošní první etapa revitalizace Sídliště Svornosti v hodnotě zhruba 30 milionů korun. Přízeň vedení magistrátu k této příměstské části samozřejmě těší také samotného náměstka primátora, který sám ve Vrahovicích žije. „Mám vždy dobrý pocit z kvalitně odvedené práce po celém městě. Objektivně řečeno jsou Vrahovice z hlediska počtu obyvatel největší městskou částí a z hlediska rozvoje bydlení jsou zde ještě určité možnosti,“ objasňuje Rozehnal, který se vyjádřil i k nedávným stížnostem jednoho občana, který naprosto scestně požadoval odtržení Vrahovic od Prostějova. „Než jsem se přestěhoval do Vrahovic, bydlel jsem na Sídlišti Svobody a v Dolní ulici. Jsem hrdý na to, že bydlím v Prostějově a že máme pěkné město jako celek. A za patnáct let, co bydlím ve Vrahovicích, jsem zaznamenal pár návrhů na odtržení Vrahovic, naposledy od jednoho občana ze Sídliště Svornosti. Nicméně když hovořím s dalšími lidmi, kteří zde žijí, tak tuto myšlenku zavrhují a já samozřejmě také,“ uzavřel toto téma Jiří Rozehnal.

 

34 vrahovice2