Po měsíci měl Večerník opět možnost nahlédnout do útrob Víceúčelové haly- zimního stadionu v Prostějově, kde finišuje nákladná rekonstrukce. Dokončena je už kompletní výměna kopilitů na východní i západní straně „zimáku“ a tribuny dostaly zcela nový rozměr. Nejen co se týká nátěrů, ale usazeny jsou už také nové sedačky, proměnou rovněž prošel sektor hostujících fanoušků. Jak se Večerník mohl před pár dny přesvědčit na vlastní oči, stavbaři už pracují jen na finálním dokončení rekonstrukce šaten.

Vše opravdu směřuje k tomu, že se investice magistrátu za desítky milionů korun stihne realizovat do začátku hokejové sezóny. „Až na některé drobné věci lze úpravy na zimním stadionu považovat za uspokojivé, čeká nás však v budoucnu ještě spousta práce. Udělali jsme teprve první krůček k vytoužené změně vizuálu zimního stadionu, snad se tedy nepoleví a bude se pokračovat,“ řekl Večerníku Jan Zatloukal, ředitel Sportcentra DDM Prostějov, které je správcem zimního stadionu v Prostějově.

Už nyní nové barevné sedačky zcela změnily image útrob zimního stadionu. „Jsem rád, že se také podařilo neutralizovat pozadí sedaček na světle šedou barvu. V tomto případě už dává barva sedaček alespoň trochu smysl a snad se budou líbit i uživatelům,“ míní Zatloukal, kterého se Večerník zeptal, zda se neobává toho, že tyto krásné sedačky během krátké doby poškodí fanoušci hokeje? „Obávám! A mám takový svůj postoj, že vandalům by se nemělo ustupovat. Pokud budeme při každé realizaci ve veřejném prostoru brát ohled jen na vandaly, nebude se nám tu žít dobře. Doufám, že budou lidé rozumní. Ostatně pokud je člověk alespoň trochu myslící bytost, usoudí, že ničit zcela nové prvky je opravdu znak hlouposti než dobrá vizitka,“ posílá jasný vzkaz všem fanouškům hokeje ředitel Sportcentra DDM.

Aktuálně dělníci pracují na finální rekonstrukci šaten. „V tomto ohledu zaznamenáváme mírný skluz, ale dnešní doba není jednoduchá. Doufáme, že vše zdárně povede ke spokojenosti účastníků,“ uvedl Jan Zatloukal, který vzápětí Večerníku ještě detailně popsal, co všechno zbývá na prostějovském „zimáku“ dokončit. „Jedná se o nátěr vnější konstrukce, která odpovídá již vizuálnímu návrhu architekta. Rovněž bychom rádi vybudovali nový bufet, který by byl důstojným zázemím mládežnického hokejového oddílu. Je zvykem v jiných zemích, že si mládežnické kluby provozováním občerstvení vydělávají i na svůj provoz. Pak samozřejmě zbývá ostatní část realizace nové vizualizace zimního stadionu, ale to už bude běh na delší trať. Budova má velký vnitřní dluh, je třeba zapracovat na snížení její energetické náročnosti, využití mnoha technologických postupů k zajištění udržitelnosti. Jsem rád, že město letos nakonec přistoupilo k vybudování fotovoltaické elektrárny na střeše nových hokejových šaten. Rád bych ještě ‚ekologickou stránku‘ dotáhl do konce v podobě vybudování retenční nádrže, která by zachycovala dešťovou vodu a my ji dále mohli i využívat. Již na naší budově Sportcentra – DDM v Olympijské ulici vidíme velké úspory na stočném díky tomu, že tuto nádrž máme. Pak samozřejmě nesmíme opomenout technické řešení střechy zimního stadionu – její izolace, případné výměny za odlehčenější a tepelně izolovanější verzi,“ popsal Jan Zatloukal s tím, že všechny jmenované potřebné investice se určitě nestihnou provést do začátku letošní sezóny. „Bohužel. To, co bylo na letošek naplánováno, budeme jakžtakž mít. V další části roku se ještě budeme snažit na dalších opravách pracovat, ale další velký kus práce se snad provede až opět po skončení sezóny. Návštěvníky a uživatele poprosím o trpělivost, výsledek jistě bude stát za to. Původní architekt Ferdinand Lederer si dal s naším stadionem před mnoha lety opravdu záležet a podle mě patří k těm nejlepším počinům svého druhu,“ uzavřel Jan Zatloukal, ředitel Sportcentra DDM Prostějov.