Předposlední měření hygieniků má za sebou plumlovská přehrada. Ta spolu s dalšími desítkami vodních děl na Moravě prochází měřením kvality vody. Poslední se ve vodě nedaleko pláže U Vrbiček odehrálo v pondělí. A ve čtvrtek 25. srpna hygienici uveřejnili výsledky: stav vody se dramaticky nezměnil! Nadále tak platí, že voda v přehradě dostala trojku.

A to je i na stupnici hygieniků známka „dobrá“. V případě vody značí zhoršenou kvalitu nebo třeba nutnost se po okoupání osprchovat. Měření provedli hygienici po dvou týdnech.

Plumlovská přehrada má pravidelně problém od začátku srpna s kvalitou vody. Loni zde například hygienici tři týdny před koncem letních prázdnin vyhlásili zákaz koupání. Důvodem byly zejména sinice, které se v přehradě objevují. Letošní rok byl v tomto ohledu lepší, hygienici ani jednou koupání na přehradě nezakázali. Při třetím měření v řadě sice vykázala voda v nádrži zhoršenou kvalitu, letos se však nedostala ani na stupeň čtyři. Hůře jsou na tom jinde. Například v rybníku Suchý, který je jen pár kilometrů od Protivanova, platí stupeň čtyři. Letovická vodní nádrž pak dostala nedostatečnou.