Výrazné zvýšení cen energií nezpůsobilo jen růst cen potravin nebo potíže pro domácnosti, ale také mnohým firmám či spolkům. Rada statutárního města Prostějova si je toho vědoma. A tak na svém posledním zasedání schválila pomoc pro potřebné, kterou magistrát poskytoval také v období koronaviru. Vedení města ovšem zatím neupřesnilo, kdo přesně a v jakých částkách by mohl na podporu dosáhnout.

S informací o tom, že město lidem s drahými energiemi pomůže, přišel na páteční tiskové konferenci prostějovský primátor. „V úterý třiadvacátého srpna jsme schválili pět milionů korun na podporu zasažených energetickou krizí. Nebereme to jako plácnutí do vody, navazujeme na to, jak jsme pomáhali v období koronaviru,“ prozradil František Jura (ANO 2011).

Magistrát tehdy pomohl například živnostníkům a menším firmám. Nyní by se mělo rozhodnout, zda půjde město podobnou cestou. „Pracujeme aktuálně na tom, jak a komu by měly peníze přijít. Řešili jsme, zda půjde o peníze pro právnické osoby nebo i osoby fyzické. Mezi právnickými skupinami půjde třeba o spolky z kulturní a sportovní oblasti, na které nynější ceny energií těžce dolehly,“ uvědomuje si Jura. Zdůraznil přitom, že důležitá bude rychlost vyplacení po schválení podpory. „V případě koronaviru měli žadatelé na účtu peníze do čtrnácti dnů. Podobně to chceme i nyní,“ upřesnil.