Hřbitov v Mořicích na jihu Prostějovska dozná brzy zásadních změn. Aktuálně zde probíhají poslední práce na kolumbáriu, které je navíc stavěné poněkud netradiční metodou.

„Vzniká „znovuobjevenou“ technikou dusané hlíny, která je jako dělaná do dnešní doby. Mimo jiné je energeticky nenáročná, s minimálními dopady na životní prostředí a zároveň architektonicky nápaditá a zajímavá,“ uvádí Tomáš Pavelka, starosta obce Mořice. Jak rovněž připomíná, stavbu navrhl student architektury.

Aktuálně se práce na kolumbáriu blíží do cíle. „Stavba byla dokončená možná ze čtyř pětin. Tento týden, pokud počasí dovolí, tak by se zde zase měli potkat a udusat poslední část. Je to zabedněné, pak se to odbední po dusání,“ poznamenal nejmladší první muž z obcí po celém Prostějovsku.

Tím vše ještě neskončí. „Dojde k pokládce střechy. A musí se ještě dořešit dvířka a kovové prvky na okénkách. Potom by to mělo být měsíc zaplachtované, aby vše doschlo. Dříve než v říjnu tedy definitivně hotovo nebude,“ zakončil s úsměvem Pavelka.