Už několik let trápí obyvatele ulic v okolí náměstí Spojenců v Prostějově přemnožení potkani. Ti se objevují nejen ve sklepích domů, ale hlavně svými „podvrtanými“ chodbičkami ničí místní chodníky. V Divišově i Slovenské ulici už v několika případech došlo k propadnutí chodníků, čímž byla ohrožena bezpečnost procházejících lidí. Magistrát vyzývá občany, aby urychleně provedli deratizaci.

Výskyt velkého množství potkanů není v okolí náměstí Spojenců opravdu ničím výjimečným. „Každým rokem nacházíme v trávníku před domem obrovské provrtané díry, kterými potkani lezou ven. V několika případech už tato havěť dokonce ‚poddolovala‘ i chodník. Otvory v chodnících necháváme vždycky zasypat a obnovíme dlažbu, ale za měsíc nebo za dva se díra objeví zase o kousek dál,“ svěřila se Večerníku majitelka jednoho z domů ve Slovenské ulici v Prostějově. Zhruba před měsícem si pak na podobný problém postěžoval přímo magistrátu František Blaha. „V Divišově ulici před domem číslo 6 je opětovně propadlá dlaždice. V těchto místech je chodník podvrtán norami od potkanů a podsypání této dlaždice pískem nic neřeší, neboť větší déšť těmito norami tento písek odplaví. Hrozí nebezpečí úrazu chodců, je nutno co nejdříve opravit chodník, než se někomu stane úraz,“ vyzval Blaha.

O problému s přemnoženými potkany v okolí náměstí Spojenců magistrát ví a chce ho řešit. „Děkujeme všem občanům za upozornění, zajistíme lokální opravu dlažby na chodnících. Dále by ovšem bylo vhodné, aby si majitelé okolních domů zabezpečili deratizaci svých sklepů a kanalizačních přípojek,“ upozornila v odpovědi Alexandra Klímková, vedoucí odboru správy a údržby majetku města prostějovského magistrátu.