Dlouhá léta bylo něco podobného naprosto nemožné a teď to najednou jde! V předešlých letech se i Prostějov povážlivě zaplňoval vraky vozidel, jejichž majitelé je bez platné technické prohlídky nechávali napospas osudu zaparkované na okraji vozovek, parkovištích či jiných odstavných plochách. Zákon je totiž ještě do pololetí loňského roku neumožňoval odtáhnout bez souhlasu majitele. Legislativa se ale na nátlak měst a obcí změnila. A začaly se dít věci...

Už na podzim loňského roku začal prostějovský magistrát nechávat odtahovat z různých lokalit všechna vozidla, které mělo více než půl roku propadlou technickou prohlídku. „Zákon už nám to umožňuje,“ potvrdil Jiří Pospíšil, první náměstek primátora statutárního města Postějov. „Nejprve vyzveme majitele, aby vozidlo sám odstranil a zlikvidoval na své náklady. Pokud tak neučiní, udělá to magistrát prostřednictvím městské policie. A pokud majitel nevyrovná náklady spojené s odtahem a nepřihlásí se o své auto, bude dáno do dražby,“ vysvětlil nové postupy v této problematice.

Od podzimu loňského roku se vraky vozidel začaly z různých míst Prostějova odtahovat jako na běžícím páse. „Také v prvním pololetí roku 2022 pokračovala spolupráce s Odborem správy a údržby majetku města Prostějova na mapování a odstraňování vozidel – vraků – na území města Prostějova. Z velkého počtu zjištěných vraků jich majitelé během roku 2021 a v I. polovině roku 2022 odstranili nebo bylo odtaženo téměř sedmdesát. Odtahy vozidel komplikovalo administrativní prodloužení STK vydané dne 22. února 2021 v Úředním věstníku Evropské unie. Jedná se o nařízení Evropského parlamentu a Rady Evropské unie ze dne 16. února 2021, kterým se stanoví zvláštní a dočasná opatření s ohledem na přetrvávání krize způsobené onemocněním covid-19, jež se týkají obnovení či prodloužení některých osvědčení, licencí a povolení, odkladu některých pravidelných kontrol a pravidelného školení podle určitých částí právních předpisů v oblasti dopravy. Některá dlouhodobě odstavená vozidla tak bylo možno začít řešit až ke konci druhého čtvrtletí roku 2022,“ uvedl Libor Šebestík, ředitel Městské policie Prostějov.