Podle dostupných údajů přesáhla průměrná hrubá měsíční mzda v Olomouckém kraji ve 2. čtvrtletí 2022 hodnotu 36 000 korun. Meziročně vzrostla o 2,9 procenta, ale vzhledem k růstu spotřebitelských cen v České republice reálně klesla o 11,1 procenta.  Vyplývá to z dat, která na svých webových stránkách zveřejnil Český statistický úřad.

V podnicích na území Olomouckého kraje pracovalo ve 2. čtvrtletí 2022 podle předběžných výsledků podnikové statistiky mezd celkem 217,9 tisíce zaměstnanců. Oproti 2. čtvrtletí 2021 se jejich počet zvýšil o 0,3 procenta, tj. o 0,7 tisíce.

Průměrná hrubá měsíční mzda těchto zaměstnanců dosáhla ve 2. čtvrtletí 2022 hodnoty 36 012 korun. Meziročně se zvýšila o 1 028 korun, tj. o 2,9 procenta. Protože byl v tuzemsku zaznamenán růst spotřebitelských cen o 15,8 procenta, reálně mzda v kraji poklesla o 11,1 procenta.

Ve srovnání s průměrnou hrubou měsíční mzdou v celé České republice (40 086 korun) byla mzda v kraji o více než 4 000 korun nižší. Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích na území Olomouckého kraje zaznamenal v 1. pololetí letošního roku meziroční zvýšení o 0,4 procenta a činil 217,2 tisíce zaměstnanců.

Průměrná hrubá měsíční mzda vyplácená v Olomouckém kraji v 1. pololetí 2022 činila 34 882 korun a byla o 4,5 procenta vyšší než ve stejném období minulého roku. I tato hodnota mzdy byla v mezikrajském srovnání čtvrtá nejnižší. V republice dosáhla průměrná hrubá měsíční mzda výše 39 033 korun s navýšením o 5,8 procenta oproti 1. pololetí 2021. Meziroční zvýšení v Olomouckém kraji bylo po Ústeckém kraji (3,6 procenta) druhé nejnižší ze srovnání 14 krajů ČR.

 

Speciální příloha BURZA PRÁCE A VZDĚLÁNÍ je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 19. září

 

Vystavovatelé na akci Burza práce a vzdělání 2022 v Prostějově:

ALIKA a.s.
ALPER a.s.
Armáda České republiky
BESIP
DGPack s.r.o.
DT - Výhybkárna a strojírna, a.s.
DT Mostárna, a. s.
Dům zahraniční spolupráce
Edwards, s.r.o.
GEMO a.s.
Honeywell Aerospace Olomouc s.r.o.
HOPI s.r.o.
HŽP a.s.          
ITAB Shop Concept CZ, a.s.
John Crane a.s.
Kendrion (Prostějov) s.r.o.
KP - KOPRO s.r.o.      
Lázně Slatinice a.s.
LINAPLAST s.r.o.        
MAKOVEC a.s.
Městská policie Prostějov
MUBEA - HZP s.r.o.   
Nissens Cooling Solutions Czech, s.r.o.
PRECIOSA, a.s.
Smurfit Kappa Olomouc s.r.o.
Statutární město Prostějov
TOMI - REMONT a.s.
Toray Textiles Central Europe s.r.o.
Windmöller & Hölscher Machinery k.s.

Školy:

Střední zdravotnická škola, Prostějov, Vápenice 3
Švehlova střední škola polytechnická Prostějov
Střední škola automobilní Prostějov, s. r. o.
Sigmundova střední škola strojírenská, Lutín
Moravská vysoká škola Olomouc, o.p.s.
Střední škola polygrafická, Olomouc, Střední novosadská 87/53
Vysoké učení technické v Brně (Fakulta strojního inženýrství)
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc
Střední odborná škola průmyslová a Střední odborné učiliště strojírenské, Prostějov, Lidická 4 Střední odborná škola Prostějov
Vysoká škola logistiky o.p.s.
Střední odborná škola podnikání a obchodu, spol. s r.o.

 

38 burza