Od začátku devadesátých let minulého století se město Prostějov snažilo prodat zámek ve Ptení, jehož bylo majitelem. Přestože proběhlo hned několik pokusů, všechny ztroskotaly. Teprve až letos o renesanční stavbu projevil interes vážný zájemce, který má se zámkem velice ambiciózní plány. Punkový zpěvák a písničkář David Hudeček navíc jako jediný nabídl městu finanční prostředky, které jsou vyšší než magistrátem navržená kupní cena. Mladý umělec v úterý 6. září předstoupil před prostějovské zastupitele a těsně předtím, než mu komunální politici hlasováním ptenský zámek „přiklepli“, popsal své budoucí plány.

V nedávné minulosti měli o zámek ve Ptení zájem mnozí kupci, ale k dohodě o prodeji nikdy nedošlo. Letos začátkem léta vyhlásil magistrát opětovný záměr prodeje, protože se objevila další čtveřice seriózních zájemců. Do záměru se však nakonec přihlásili pouze dva. „Jednalo se o zdětínskou společnost Waldhof, která však nabídla za zámek pouhou jednu korunu, a navíc nezaplatila požadovanou kauci ve výši 320 tisíc korun. Druhým přihlášeným zájemcem byl David Hudeček ze Ptení, který za zámek nabídl částku 3 333 333 korun a řádně uhradil kauci. Zámek byl rovněž nabídnut obci Ptení, ta ovšem na nabídku vůbec nereagovala,“ nastínil Jiří Pospíšil (PéVéčko), první náměstek primátora Prostějova.

Výběrová komise tedy nakonec logicky rozhodla o prodeji ptenského zámku Davidu Hudečkovi, o čemž měli předminulé úterý rozhodnout prostějovští zastupitelé. A právě nový potenciální majitel dorazil na zasedání, aby se zastupitelům a zastupitelkám představil i zveřejnil své plány s ptenským zámkem. „Zpíval jsem na největším hudebním festivalu v Evropě, ale takovou trému jako teď jsem tedy neměl,“ začal s úsměvem David Hudeček. „Každopádně chci, aby byla zachována historická hodnota zámku. Hodlám tam zřídit středověkou pivnici, stejně tak bych chtěl celý interiér přebudovat právě do středověkého stylu. Koupit zámek ve Ptení jsem chtěl již nějaký čas, není to tak, že jsem se rozhodl včera. Zámek by byl otevřen veřejnosti, konaly by se v něm výstavy, hudební vystoupení, kulturní akce, autorská čtení, svatby a podobně. V části zámku bych chtěl zřídit kromě již uvedené středověké krčmy i čajovnu. Část vybavení už mám k dispozici, zbytek bych dokoupil. Co se týká mých finančních možností, oproti jiným lidem mám tu výhodu, že mám takzvané pasivní příjmy. Před časem jsem začal skupovat nemovitosti, které jsem postupně rekonstruoval a teď mi vydělávají peníze. Navíc se setkávám i s podobně smýšlejícími investory, kteří by byli ochotni mi přispět na můj záměr se zámkem ve Ptení,“ svěřil se Hudeček.

Mnozí prostějovští zastupitelé a zastupitelky ocenili nadšení mladého investora, který svůj elán projevil i v obřadní síni radnice. Přesto někteří opozičníci žádali určité garance, že David Hudeček svým plánům dostojí. Nakonec se ale komunální politici shodli na tom, že mladému hudebníkovi budou věřit a žádné smluvní garance zapotřebí nebudou. „Buďme rádi, že se po všech těch peripetiích a snaze města ptenský zámek prodat, konečně o něj někdo postará,“ uvedl první náměstek primátora Jiří Pospíšil.

Prostějovské zastupitelstvo nakonec schválilo prodej zámku ve Ptení Davidu Hudečkovi 29 hlasy. Nový majitele následně neskrýval obrovskou radost. „Děkuji vám z celého srdce. Učinili jste dobré rozhodnutí, zámek teď nikomu na hlavu nespadne,“ rozloučil se příznačně.

Ne všichni ve Ptení ale s prodejem souhlasí, což dokázal dopis zaslaný některými tamními činovníky do redakce Večerníku. O tom ale až příště...