Říká se, že si člověk zvykne i na šibenici. Jisté je, že my všichni jsme si už zvykli na covid. Svědčí o tom fakt, že přestože prostějovská nemocnice aktuálně eviduje stejný počet hospitalizovaných jako loni touto dobou, žádná protiepidemická opatření, ba ani bouřlivé diskuse se už nekonají.

 

Zdravotníci v prostějovské nemocnici aktuálně pečují o dvanáct covid pacientů. „Jeden z nich má těžký průběh,“ informoval Večerník v průběhu uplynulého týdne Adam Knesl, tiskový mluvčí společnosti Agel, která provozuje Nemocnici Prostějov.

Přestože tomu situace ve společnosti nenasvědčuje, jedná se o téměř stejná čísla, jaká nemocnice hlásila ve druhé polovině loňského října. Tehdy v nemocnici leželo třináct pacientů a jeden z nich byl v těžkém stavu. V té době rovněž probíhalo masivní testování, byla zavedena povinnost nošení respirátorů v uzavřených prostorách a ve společnosti se hojně diskutovala potřebnost očkování proti covidu.

Podle aktuálních vyjádření čelných epidemiologů se však již z covidu stala běžná nemoc. Navzdory nízkému počtu testovaných počet prokazatelně nakažených letos na podzim stoupl, k onemocnění však drtivá většina lidí přistupuje stejně jako k dalším respiračním virózám.

„Aktuálně se nešíří varianta koronaviru, která by měla těžký klinický průběh, jako měla delta. Respiračních onemocnění jsou na podzim statisíce nebo miliony v populaci. Je potřeba zavést racionální myšlení,“ vyjádřil se pro server novinky.cz známý epidemiolog Roman Prymula.