Ceny energie jsou od začátku roku velkým tématem. Už dříve se objevovaly zprávy o tom, že města budou muset šetřit. Konkrétní opatření jsou nyní vidět. Nedávno prostějovský magistrát oznámil výměnu části veřejného osvětlení v Kolářových sadech a okolí za úspornější. Nyní navrch přidá úspory na spotřebě, část lamp totiž v této zimní sezóně nebude svítit po celou noc!

 

Opatření mají být dvě. Jednak vypnutí každého druhého světla na místních a účelových komunikacích a posunutí zapnutí světel o třicet minut. „Upozorňujeme tímto všechny uživatele pozemních komunikací na území města Prostějova, zejména řidiče, cyklisty a chodce, aby přijatým úsporným opatřením v oblasti veřejného osvětlení přizpůsobili své chování při pohybu po těchto pozemních komunikacích,“ uvádí magistrát na internrtových stránkách www.prostejov.eu.

Na opatření ale zatím ještě nedošlo. Navíc v některých lokalitách budou uplatněny výjimky. „Situace není opravdu jednoduchá. Bohužel k tomu přistupujeme tak jako všechna ostatní města. Na krajských silnicích musí zůstat všechna světla rozsvícená. Na místních komunikacích ve spolupráci s policií vybíráme lokality, kde budou světla svítit všechna,“ uvedla náměstkyně primátora Milada Sokolová (ODS s nezávislými osobnostmi města Prostějov).

„Je to otázka, kterou jsme rozhodli v radě v minulých dnech. Podle kolegy Pospíšila, který vydával tiskovou zprávu, je reálné uspořit klidně i padesát procent částky za energii. Myslím si, že se zodpovědně stavíme k situaci, která na trhu s energiemi je. Než k tomu dojde, je potřeba všechny obyvatele o tom dlouhodobě dopředu informovat. Aby věděli, že na určitých místech – ne na krajských silnicích – bude svítit každé druhé světlo. Chceme se k situaci postavit zodpovědně,“ ujišťuje Sokolová.