Dva nové generály má od 28. října Česká republika mezi hasiči. Jedním z nich je Petr Ošlejšek z Mostkovic. Do funkce jej jmenoval Miloš Zeman u příležitosti státního svátku, kterým jsme si uplynulý pátek připomněli Den vzniku samostného Československa.

 

„Jmenování do generálských hodností rozhodně není formalitou při příležitosti státního svátku. Je upřímným výrazem úcty a poděkováním hasičům za nesmírně obětavou službu občanům,” uvedl u příležitosti Miloš Zeman.

Brigádní generál Petr Ošlejšek působí u sboru třiadvacet let. Sedmačtyřicetiletý hasič od loňského srpna zastává funkci náměstka generálního ředitele pro integrovaný záchranný systém (IZS) a operační řízení. Patří mezi nejzkušenější vedoucí představitele Hasičského záchranného sboru České republiky, se zaměřením na IZS a ochranu obyvatelstva.

„Má velmi dobrý teoretický základ pro vykonávanou funkci a dostatek praktických zkušeností, které získal zejména v působení v rámci sboru. Rovněž disponuje velmi dobrými organizačními a řídicími schopnostmi, které zúročuje zejména v rámci řešení mimořádných událostí a krizových situací. Měl zásadní podíl na úspěšném zvládnutí uprchlické krize související s válečným konfliktem na Ukrajině,“ uvádí dále web krajského sboru dobrovolných hasičů.

První vedoucí pozici zastával v rámci hasičů už v roce 2000, kdy se stal velitelem družstva. Později byl vedoucím operačním důstojníkem a postupně si vyzkoušel řadu velitelských funkcí v rámci hasičského záchranného sboru. Mezi lety 2004 až 2009 byl ředitelem prostějovských hasičů.