Zvláštní rok 2020 má za sebou Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje. „Museli jsme se naučit spoustu nových věcí a vyřešit mnoho nových problémů. Přestože naši zemi ochromila na několik měsíců pandemie koronaviru, běžný život se nezastavil. A tak jsme čas od času narazili i na kuriózní události,“ ohlédla se tisková mluvčí Lucie Balážová a poslala Večerníku výčet kuriozit z ostrých zásahů. Mrkněte se s námi na nevšední události tohoto roku v Olomouckém kraji, kde hasiči pomáhali a zachraňovali kolikrát se zatajeným dechem, ale vždy s vírou, že to dobře dopadne!

Chlapce tahali ze studny

Je tak pět metrů hluboko! Takové oznámení dostali operační důstojníci Hasičského záchranného sboru na konci března. Když na místo události vysílali šumperské lezecké družstvo, adrenalin stoupal všem. Hrálo se o čas. Na místě zjistili, že kluk měl obrovské štěstí, protože byl sice na dně pětimetrové studny, ale při vědomí. Chlapce hasiči-lezci vyprostili s pomocí takzvané trojnožky. Jeden z lezců slanil do studny a v lezeckém trojúhelníku dítě vytáhli ven. Za spolupráci při vyprošťování a statečnost dostal od hasičů plyšového medvídka.

Foto chlapec_vyroba_silvestr_kadlec

Výbuch na univerzitě nehrozil

K nálezu dvou lahví s podezřelou žlutavou kapalinou vyjížděli hasiči v únoru do suterénu budovy Univerzity Palackého v Olomouci. Podle štítků šlo o kyselinu pikrovou, a jelikož se za určitých okolností může jednat o výbušnou látku, byli na žádost hasičů přivoláni pyrotechnici Policie ČR. Ti na místě zjistili, že jde o koncentrát kyseliny ředěný vodou, který nehrozí výbuchem.

Sova se zadrhla v komíně

Sovu z komína vysvobodili jeseničtí hasiči v Mikulovicích. Odjela s nimi v cisterně na základnu, kde si ji vyzvedl zástupce záchranné stanice.

Foto sova _vyroba_silvestr_kadlec

Měl štěstí, dostali jej ven

Obrovské štěstí měl po srpnové dopravní nehodě řidič osobního vozidla u Hlušovic, když s autem narazil do stromu. Zaklíněného jej hasiči vyprošťovali ze zcela zdemolovaného vozidla a předali jej záchranářům.

Schoval se ve sklepě

Výbuch a následný požár v září zalarmoval pět jednotek hasičů. K události, při níž byla odhalena varna drog, došlo v jednom z bytů ve druhém patře bytového domu v Mohelnici. Obyvatele bytu našli policisté schovaného ve sklepě domu. Požár se snažil hasit, přitom se nadýchal zplodin hoření a popálil se, takže si jej nejdříve převzala zdravotnická záchranná služba a následně policisté.

Ke koni se prořezali

Netradiční zásah řešili hasiči z Přerova a dobrovolní hasiči z Tršic na konci srpna. Zoufalý oznamovatel jim nahlásil, že potřebuje pomoci vyprostit koně zaklíněného mezi stromy. Hasiči se ke zvířeti museli prořezat, vše se obešlo bez zranění.

Z „ještěrky“ něco vyteklo

Dvě události s historickou vojenskou technikou v jeden den řešili hasiči v srpnu. Ve Zvoli šumperští hasiči odstraňovali únik provozních kapalin z legendárního vozidla PLDvK vzor 53/59 (Ještěrka) na podvozku Praga V3S. V Malém Hradisku pak prostějovští hasiči zasahovali u dopravní nehody historického motocyklu s osobním vozem.

Nadýchali se hořícího popcornu

V obchodním centru Galerie Šantovka hasiči v únoru zasahovali, když začal hořet v předsálí kina stroj na výrobu popcornu. Tři osoby se nadýchaly nebezpečných zplodin hoření a skončily v péči lékařů. Na místě proběhla důkladná kontrola veškerých ohrožených prostor a hasiči kino odvětrali.

Srnku vysekali z ledu

Srnku ze zamrzlého rybníka zachránily jednotky z Kojetína a Tovačova. V prolomeném ledu na rybníce u Tovačova zůstala bezmocná a zaklíněná. Hasiči se museli ke zvířeti prosekat ledem asi 150 metrů. Srnu hasiči předali v pořádku mysliveckému spolku.