Auta natěsnaná jedno na druhém, často stojící po okrajích ulic. A také na místech, kde lidé odstavením vozidla brání v parkování jiným. Situace s počtem parkovacích míst se v Prostějově dlouhodobě nezlepšuje, ba právě naopak. A to i přesto, že oproti době před několika lety přibyly stovky parkovacích míst ať již v centru, nebo na periferii města. Večerník zjišťoval, kolik toho magistrát nechal postavit, jaká je nyní situace a jak ji chtějí politici řešit?

Nový typ „bojovky“ zažívají už pár let obyvatelé Prostějova. Jmenuje se „obsaď, než zmizí“. Řeč je o hledání parkovacích míst, které je v některých částech města stále těžší. Částečně se situace na některých místech zlepšila v poslední době, kdy jindy plná parkoviště ještě ve večerních hodinách nabízela tu a tam volné místečko. Nyní už se ale věci vrací zpět k normálu. A plochy zkrátka nejsou.

O problému na magistrátě vědí. A tak podle náměstka prostějovského primátora Jiřího Rozehnala (ANO 2011) chystají hned několik projektů. „Řešíme aktuálně dvě větší investice. Zaprvé na ploše po bývalé sodovkárně v centru města a zadruhé další parkovací dům, který by měl vzniknout na Újezdě. Tyto investiční akce jsou v různých fázích přípravy,“ shrnul exkluzivně pro Večerník. A rovněž připomněl, že dochází k výstavbě také v Moravské ulici nedaleko akvaparku. „Řešíme také další lokality,“ ubezpečil Rozehnal.

V posledních dvou letech přitom obyvatelé Prostějova přišli hned o dvě volně dostupná parkoviště. Jedno z míst se nachází u supermarketu Lidl v Anglické ulici, které stejně jako druhé - tentokrát u supermarketu Albert v Janáčkově ulici - bylo rovněž zpoplatněno. „Určitě nás neminou do budoucna záležitosti z jiných měst, tedy záchytná parkoviště. Došlo už nyní ke zřízení komise, která má řešit úpravu a regulaci parkování. Protože regulaci se opravdu nevyhneme,“ prohlásil Jiří Rozehnal. „Dnes platí, že už několik let po sobě rostl počet osobních automobilů v Prostějově více než počet obyvatel. U nově stavěných bytových jednotek je přímo ve stavebním zákoně podmínka garantování jednoho parkovacího místa. Jenže rodiny mají někdy dvě i tři vozidla...,“ uvedl dále pro Večerník.

A aktuální situace? Magistrát v nedávné době nechal postavit nové parkovací plochy ve Wolkerově ulici. Lidé hojně využívají rovněž plochu vedle místního nádraží ve Sladkovského ulici. Nedávno však také nechal i jedno parkoviště zpoplatnit, v tomto případě je řeč o Brněnské ulici. „Některé lokality jsme zpoplatnili, jiné ne. Je to dvojsečná zbraň, protože zpoplatněním jednoho odstavného parkoviště posuneme dosud tam stojící auta do okolních ulic. A bohužel si mnozí lidé zvykli na to, že by parkovali až v obývacím pokoji,“ konstatoval.

Zatím tedy není jasné, zda v dohledné době dojde ke zpoplatnění dalších ploch, či to již nebude potřeba a vše zachrání výstava parkovacích domů.

 

 

50 graf parkovani