Dostat se prostřednictvím hromadné dopravy včas do zaměstnání či k lékaři, to se uplynulý pátek poštěstilo jen několika jedincům. Čerstvý sníh totiž komplikoval dopravu na železnici i na silnicích a vlakové i autobusové spoje tak hlásily zpoždění i několik desítek minut. Situace se začala postupně zlepšovat až po desáté hodině dopolední. Někde však problémy přetrvávaly a na platný jízdní řád pravidelné linky navázaly až v pozdních odpoledních hodinách.

 

Na železnici hlásily několik desítek minut zpoždění spoje do obou hlavních směrů. Lidé tak na vlaky směrem na Brno i na Olomouc čekali i hodinu. „Do školy jsem se dostala až na třetí vyučovací hodinu, dříve to z Prostějova vlakem nešlo. Zkoušela jsem to i autobusy, ale tam byla situace podobná,“ prozradila Večerníku studentka Gabriela, která dojíždí do Olomouce pravidelně.

Podobné problémy zaznamenaly i linkové autobusy, zpoždění v řádu několika minut až po více než hodinu nebyla výjimkou. Především z okolních obcí byla průjezdnost silnic složitá, takže vázla doprava na nádraží. Doprava stála na dálnici i na příjezdových okolních komunikacích. „Vyjel jsem z domu před sedmou a dojel do práce o půl desáté. Ještěže jsem šéf a nikdo mi nenadal,“ bral věc s humorem Petr, který uvízl v koloně na dálnici z Vyškova do Olomouce.

Problémy nevytvářel jen čerstvý sníh, ale i namrzlý podklad, který zůstal ze středečního sněžení. I přímo v Prostějově se řidiči zdrželi několik desítek minut a kolony se tvořily na řadě míst. „Potřebovala jsem k lékaři, ale autobus vůbec nepřijel, nakonec mě musel vzít syn autem, ale jeli jsme desetiminutovou trasu snad hodinu. Naštěstí jsme nenajeli na dálnici, jinak na ní stojíme ještě teď. I vedlejší cesta už byla trochu ucpaná, ale tam to aspoň jelo,“ svěřila se paní Jiřina, která se nakonec na místo určení dostala, byť s velkým zpožděním.