V Statutární město Prostějov disponuje celkem pěti městskými společnostmi, které různými způsoby spravují jeho majetek. Pouze ve dvou z nich má ovšem magistrát stoprocentní podíl a může tak sám tyto společnosti řídit i rozhodovat o jejich činnosti. V ostatních třech už má jen dílčí procenta akcií. Největší drží ve společnosti Vodovody a kanalizace, nejmenší pak v dopravní společnosti FTL Prostějov. Co to vůbec znamená pro Prostějov a proč v některých z nich město nenavýší svůj majetkový podíl, rozebíral Večerník v rámci dnešního tématu s prvním náměstkem primátora Jiřím Pospíšilem.

V čem je tedy vlastně přínos městských společností a co přinášejí občanům? Řekněme to takto. Městské společnosti logicky spravují majetek města. „Stoprocentní podíl má magistrát v Domovní správě a v Lesích města Prostějova. V dalších třech společnostech máme jako město své zastoupení rozloženo takto: v akciové společnosti Vodovody a kanalizace celkem 72 procent, v dopravní společnosti FTL 10 procent a ve společnosti FCC celkem 25 procent,“ prozradil Jiří Pospíšil (PéVéčko), první náměstek primátora statutárního města Prostějov a pokračoval: „Co je pro občany města viditelné, je například činnost FCC. Ve správě má likvidace odpadů, provoz sběrných dvorů, údržbu zeleně, opravy komunikací nebo údržbu hřišť. Domovní správa udržuje bytový fond, provozuje tepelné hospodářství, městské lázně, zimní stadion a obě městská koupaliště. Dopravní společnost FTL zajišťuje městskou hromadnou dopravu. Lesy města udržují a spravují rozsáhlé městské lesy. Vodovody a kanalizace zase udržují celý systém rozvodů vody a kanalizace,“ vysvětlil podrobně Pospíšil.

Večerník po této osvětě zajímalo, proč podle zveřejněných údajů má v těchto společnostech město zcela rozdílné majetkové podíly. „Je to dáno historicky. Tak například Domovní správa a Lesy města jsou založeny městem, proto jsou ve stoprocentním vlastnictví města. Společnost FCC, bývalá A.S.A., vznikla ze dvou subjektů – Technických služeb města Prostějova a společnosti A.S.A. Město si v FTL zakoupilo akcie a je tak s desetiprocentním podílem akcionářem této dopravní společnosti. Co se týče VaKu, město získalo akcie v rámci privatizace v roce 1993. Tato společnost byla založena tehdejším Fondem národního majetku,“ zdůvodnil první náměstek primátora.

V již několikrát zmiňované společnosti FCC Prostějov má město pouze čtvrtinový podíl. Někomu se tak může zdát, že je to málo s ohledem na skutečnost, že tato společnosti pracuje výhradně pro město. První náměstek primátora tyto dohady vyvrací. „Společnost nepracuje výhradně jen pro město, ale stejné činnosti vykonává i pro spoustu obcí v regionu Prostějovska,“ uvedl Jiří Pospíšil s tím, že ani ve společnosti FTL nehodlá město navyšovat svůj desetinový majetkový podíl. „Takové úvahy zatím nebyly. Pokud by k navýšení podílu mělo dojít, pak je to otázka dohody akcionářů,“ potvrdil s tím, že magistrát ovlivňuje chod všech společností, ve kterých má majetkovou účast. „Město má své zástupce v dozorčích a řídicích orgánech,“ nastínil první náměstek primátora, kterého se Večerník na závěr nemohl nezeptat, jak on sám je spokojen s činností městských společností. „Myslím, že dosud vykonávají své činnosti velmi dobře, to se především odráží na jejich hospodářských výsledcích, o čemž se může každý přesvědčit ve výročních zprávách, které pravidelně každý rok předkládají svým řídicím orgánům, následně pak veřejnosti,“ uzavřel toto téma Jiří Pospíšil.

01 tema01

01 tema02