Necelé dvě desítky bodů měl program úterního zastupitelstva. Nejdůležitějším bylo schválení rozpočtu města pro příští rok. A také kolem jeho schválení byla nejdelší diskuse. Nakonec byl schválen většinou hlasů. Roční výdaje města v roce 2023 budou ve výši 1304 milionu korun. Příjmy jsou plánované ve výši 1215 milionu korun a částka 89 milionu korun bude čerpána z rezerv.

Rozpočet představil na úvod vedoucí finančního odboru města Radim Carda. „Příjmy se těžko dopředu odhadovaly, začala se totiž do všeho promítat inflace. Aktuálně jsou o sto devadesát milionů korun vyšší. Nárůst energií pak znamená jak nárůst výdajů, tak i příjmů,“ konstatoval. „Výdaje jsou miliarda a 304 milionů korun, investice by měly být 235 milionů a zapojíme 122 milionů z rezerv města,“ přidal následně. Zmínil rovněž růst cen zpracování odpadu, do kterého se promítla inflace. A také velké investice: projekt na bazén, na Společenský dům nebo na parkovací dům v ulici Újezd i nový automobil pro hasiče z Vrahovic.

„Rád bych poděkoval finančnímu odboru. Rozpočet je podle mě vyvážený a poměrně realistický,“ reagoval na tento výčet radní Tomáš Blumenstein (ODS spolu s nezávislými kandidáty města Prostějov).

Poté probíhalo postupné rozebírání jednotlivých položek. Padl dotaz například na rekonstrukci školky v Čechovicích. „Máme stavební povolení a projekt. Je zpracovaná dokumentace na realizaci. V létě bychom rádi nechali udělat nejnamáhavější práce,“ uvedl náměstek primátora Jiří Rozehnal (ANO 2011).

Obecně se hodně mluvilo o sportu. Primátor zmínil třeba problém s ubytováním pro sportovce. „V globále se mi spousta věcí líbí, třeba opravy chodníků a komunikací, nebo vznik zeleného pásu – za něj jsem rád. A nemám naopak problém s investicemi do sportovišť,“ dotkl se tématu zastupitel Martin Hájek (Na Rovinu!).

Na přetřes přišly i komunální služby. A otázka toho, zda je zčásti raději provozovat městem – a neplatit si externí firmu. „Když srovnáme vysoutěžené ceny s jinými městy, jsme na tom velice dobře. Třeba v případě technických služeb v Olomouci jsou ceny u likvidace odpadů až o sto procent vyšší,“ uvedl náměstek prostějovského primátora Jiří Pospíšil (PéVéčko) s tím, že současné smlouvy na komunální služby, tedy třeba svoz odpadů, úklid města nebo údržbu osvětlení, skončí v roce 2024.

Po více než hodinové debatě nakonec došlo na hlasování. Proti rozpočtu se nakonec vyslovili pouze dva přítomní zastupitelé. „Byly určeny investice, dále peníze a plán a provoz a údržbu. Celkem počítáme s příjmy ve výši 1,2 miliardy korun a výdaji 1,3 miliardy,“ shrnul primátor František Jura, zároveň však uklidnil, že na investice použité peníze z rezerv se podaří následně do rezerv zase doplnit. „Město navíc nemá ani korunu dluhů,“ připomněl první muž prostějovské radnice.