Něco podobného doma opravdu nezkoušejte! Některé výkony totiž „normální“ člověk není schopný nikdy ve zdraví přežít. Nepochybně mezi ně patří uplavání ledové míle. Při ní musí člověk urazit vzdálenost 1,6 km ve vodě chladnější než 5 °C. A právě tuto extrémní výzvu v pátek 9. prosince na koupališti ve Slavkově zvládla Veronika Horáčková z Prostějova.

Otužování a s tím související posilování vlastní imunity se i kvůli covidu těší u veřejnosti stále větší oblibě. Přesto zůstávají některé výkony daleko za hranicí toho, co si lze vůbec představit. Vlézt v průběhu zimy v plavkách do ledové vody není rozhodně pro každého. Mnozí z nás by se k tomu nikdy v životě neodhodlali. Ostatně i po takovém pokusu může nepřipraveného, a ne zcela zdravého člověka stihnout infarkt či si z něj v lepším případě odnést ošklivé nachlazení. 

Svaly zmrzlé na kost

Zvládnout krátkodobý teplotní šok však není při troše odhodlání pro zdravé tělo nic zas tak složitého. Každý, kdo to zkusil, může potvrdit, že ponořit se do ledové vody je jedna věc, ale být schopný v ní také plavat, je už kvůli ztuhlým svalům záležitostí poněkud náročnější. Ovšem i pravidelně trénovaní zimní plavci na závodech soutěží maximálně na vzdálenost jednoho kilometru. Je to proto, že při delším pobytu v chladné vodě je celé tělo doslova a do písmene promrzlé až na kost. A právě takovému stavu musí po delší dobu čelit každý sebezdatnější plavec, který chce zdolat ledovou míli. „Ta se coby čistě individuální výzva u nás plave od roku 2015. Veronika Horáčková ji zvládla ve vodě o teplotě 3,8 °C, a to za 42 minut a 8 sekund. Po doplavání byla velice nadšená. O její nezdolnosti svědčí i to, že se hned následující den postavila na start závodu v zimním plavání, který se konal v Náchodě,“ zvěstovala Večerníku Dana Zbořilová, která jako druhá Češka překonala kanál La Manche.

Teprve druhá žena z Prostějova

Ostatně právě předsedkyně prostějovského oddílu dálkového a zimního plavání DZP Haná a úspěšná účastnice mnoha mistrovství světa byla dosud jedinou plavkyní z Prostějova, která podobnou zkoušku úspěšně podstoupila. V roce 2017 stejnou vzdálenost zvládla za 33 minut. 

Kdo by se chtěl k zimním plavcům z DZP Haná přidat, má šanci. Na pravidelných trénincích se schází každé pondělí a čtvrtek vždy od 16:00 hodin na pláži U Lázničků u plumlovské přehrady. Na stejném místě pak budou na Štědrý den v poledne organizovat oblíbenou Vánoční koupel.