Silvestr, to znamená každoročně oslavy, setkávání s blízkými, také často ohňostroje. A pro většinu zejména příjemně trávený čas. Pro někoho však oslavy příchodu nového roku znamenají především možnost, že si „mohou“ někde něco poničit. Další se vyžívají v nejrůznějších formách ran z petard a dělobuchů. Při veselí tak i v Prostějově tu a tam něco shoří, jinde vandalové lámou, ničí, bourají. Načež městskou kasu počínání těchto výtržníků každoročně stojí nemalé peníze. Podobně divoké to bylo v centru města i uplynulou sobotu, škody za právě uplynulé silvestrovské oslavy se začnou sčítat.

I v posledních letech to někteří v ulicích Prostějova „rozjeli“. Jen po silvestrovských oslavách jsou opětovně a pravidelně evidovány škody za desítky až stovku tisíc korun. „Například během oslav konce roku 2016 došlo v ulicích města k poškození nebo úplnému zničení celkem třiatřiceti kusů odpadkových košů různých typů. V roce předchozím to bylo pětapadesát košů,“ zavzpomínal Jiří Pospíšil (PéVéčko), náměstek prostějovského primátora. Také rok nato majetek města trpěl. „Během oslav konce roku 2017 došlo v ulicích k poškození nebo úplnému zničení celkem dvaatřiceti kusů odpadkových košů,“ přidal Pospíšil s tím, že vandalové se ovšem našli i v koronavirových letech 2020 a 2021, kdy rovněž „oslavy“ město vyšly na desítky tisíc korun.

Každoročně tak vyráží hned po začátku nového roku do terénu pracovníci města, aby zjišťovali škody. „Škody se začnou zjišťovat okamžitě po silvestrovských oslavách,“ ujistila první náměstkyně primátora Milada Sokolová (ODS spolu s nezávislými kandidáty města Prostějov), která má na starost správu městského majetku. A vyjmenovala to, co už v minulosti novoroční vandalové poničili. „Obvykle jsou to dopravní značky, koše, dále v některých případech také auta. Chování lidí pak souvisí i s jejich postojem k životnímu prostředí a schopností po sobě zanechávat odpad,“ konstatovala Sokolová.

Městská policie měla pochopitelně na Nový rok a během Silvestra pohotovost. „Ale nemůže být logicky všude, i když v ulicích bude dostatečně vidět. Město se nicméně snaží dělat maximum pro to, aby ochránilo svůj majetek,“ poznamenala první náměstkyně primátora. Strážníci, ale také státní policisté mají každoročně při řešení vandalských činů plné ruce práce, pomáhají jim také desítky kamer v ulicích města. Potenciální vandalové přitom musí vědět, že zdaleka ne všechny se nachází v samém centru Prostějova, řada je jich i v okrajových částech města. Přitom vandalský čin nemusí být nutně přestupkem, poničení majetku může vést i k trestu vězením.

Radnice pak vandalismus řeší opakovaně. Ne pouze o Silvestru a na Nový rok, i když se jedná o rizikové období, ale také během celého letopočtu. Náklady jdou do statisíců korun, i když je majetek města pojištěný a škody se tak dají řešit jako pojistné události. Tak jako tak, náměstkyně, která má na starost městský majetek, pro pachatele pochopení nemá. „Opravdu nemám pro takové lidi moc vlídných slov. Nevím, je-li to špatnými příklady z okolí či špatnou výchovou…,“ povzdechla si Sokolová.

Resumé a výčet škod ze silvestrovských oslav 2022 vám Večerník přinese v příštím čísle.

 

02 graf