Pláž U Vrbiček plumlovské přehrady je jedním z nejkrásnějších a přes léto také nejnavštěvovanějších míst regionu. Kromě koupání sem lidé už řadu let míří na celou řadu kulturních akcí. Svůj název pláž získala díky devíti monumentálním vrbám, které však byly po bagrování přehrady v roce 2011 pokáceny. Po zhruba deseti letech se tu za ně na konci roku 2021 konečně objevila adekvátní náhrada. Stalo se tak díky Romanu Vaňkovi, který má k přehradě celoživotní vztah. S ročním odstupem Večerník zajímalo, jak se stromům daří a zda odolaly případným nájezdům vandalů. 

 

Týden před loňským Štědrým dnem dorazili na pláž u plumlovské přehrady zahradníci, kteří zde vysadili celkem devět vzrostlých stromů. „Kromě toho, že jsem profesionální zahradník, tak jsem i vášnivý rybář. K vrbičkám jsem chodil chytat ryby, už když mi bylo sedm let. Ty stromy k přehradě patřily, v jejich kořenech se navíc třeli sumci, kapři a další ryby. Hned, jak je po bagrování pokáceli, tak mě napadlo, že by se tam měli vysadit nové,“ prozradil Roman Vaněk, který stromy společně se svými spolupracovníky vysadil na vlastní náklady. Ty se daly odhadnout na zhruba 60 000 korun. Po skácení vzrostlých stromů nechalo Povodí Moravy na pláži vysadit malé vrbičky. Z tenounkých proutků se však některé vůbec neujaly a ty zbylé vandalové poničili.

Bezprostředně po loňské předvánoční výsadbě zahradníci vyslovili přání, aby lidé vzrostlé stromy neničili či dokonce nepolámali. Jak vše dopadlo? „Všechny vrby to přežily, nějakou újmu sice utrpěly, když se na ně věsily děti, ale to je hlavně o rodičích. Jinak to vypadá nadějně, daří se jim a na jaře by všechny měly opět vyrašit,“ zvěstoval aktuálně dobré zprávy Roman Vaněk.