Městská policie má rozmanitou činnost. Velkou většinu úkonů strážníků ale spojuje i slovo pomoc. A jak se čas od času ukazuje, ne pouze lidem, ale také zvířatům. Povídat své by o tom mohli také pracovníci prostějovské městské police.

Veřejný pořádek zajišťují na území Prostějova právě městští strážníci. Jak ale často jejich zásahy ukazují, nejde zdaleka jen o veřejnost, ale také o zvířata. Příkladem jsou volně pobíhající psi. „Strážníci Městské policie Prostějov primárně zajišťují odchyt volně pobíhajících, případně toulavých psů na území města a jejich odvoz do psího útulku. K tomu mají k dispozici odchytové pomůcky a převozní vozík,“ konstatuje ředitel městské policie Libor Šebestík.

V souvislosti s odchytem zvířat podstupují strážníci i zkoušky. „Strážníci mají absolvovaný kurz a složenou zkoušku odborné způsobilosti na Veterinární univerzitě v Brně pro provádění této činnosti ve smyslu zákona o veterinární péči. Školení strážníků k odchytu zvířat bylo realizováno v roce 2020. Všichni strážníci hlídkové služby byli ke konci roku 2022 již proškoleni,“ informoval Šebestík.

A školení má využití. Podle informací městské policie došlo jen v roce 2022 k odchytu na osmdesát zvířat. Často ale nejde pouze o psy. Jak upřesnil ředitel městské policie, strážníci už se potýkali i s odchytem hadů, pavouků, lišky nebo třeba kozla. Před časem měli třeba co do činění i s pávem, který se procházel Kosteleckou ulicí.

Po odchytu pak začíná komunikace s majitelem. Je-li ovšem znám. „Pokud si zvíře majitel nevyzvedne, následuje převoz psa do útulku, v současné době do Čech pod Kosířem,“ konstatuje šéf prostějovských strážníků. V areálu městské policie obvykle zvíře setrvá do tří dnů. Kapacita kotců je navíc omezená.

Tématem pak je u psů čipování. Majitelé psů na území města mají čipovací povinnost. „Strážníci mají k identifikaci čtečky čipů, v současné době existují asi čtyři různé systémy. Další věcí je zjištění majitele čipu, protože zatím neexistuje centrální evidence očipovaných zvířat. Ta by měla vzniknout do tří let,“ uvedl Libor Šebestík. Díky čipům může město kontrolovat, zda došlo k zaplacení poplatku za psa. A samozřejmě zjišťování majitele. „Při aktuálně provedených kontrolách nebylo v posledním období zjištěno žádné zvíře bez čipu,“ pochvaluje si ředitel Městské policie Prostějov.

 

07 graf zvirata