Statutární město Prostějov bylo uplynulý pátek 31. března nuceno přistoupit k pokácení dvou jeřabin rostoucích podél parkoviště a parku na Vojáčkově náměstí. Před několika dny zde totiž došlo k pádu jednoho ze stromů na poblíž stojící automobil.

Odborník zjistil, že dřeviny měly narušenou statiku strom tak neměl téměř žádné kořeny.

Město Prostějov muselo vykácet jeřabiny v parku před divadlem v centru Prostějova, protože jeden ze stromů před pár dny spadl na zaparkované vozidlo. „Na pokyn Odboru správy a údržby majetku města Magistrátu města Prostějova tak byla proto ze strany správce zeleně společnosti FCC Prostějov, s.r.o. provedena důkladná kontrola zbylých stromů před budovou divadla na Vojáčkově náměstí. Za pomoci odborné arboristické firmy a bylo zjištěno, že stromy mají silně narušenou stabilitu s podezřením na infekci kořenů vzhledem k nestabilnímu podloží,“ shrnula vedoucí oddělení vnějších vztahů prostějovského magistrátu.

„Vzhledem k tomu, že dřeviny rostly v těsné blízkosti parkoviště a hojně využívaného parku s lavičkami k posezení, bylo nutné z důvodu provozní bezpečnosti, přímého ohrožení zdraví a majetku provést bezodkladně jejich pokácení,“ potvrdila s tím, že při kácení bylo zjištěno, že stromy neměly téměř žádné kořeny. „Důvody nejsou známy,“ dodala Gáborová.