České ovoce? Dříve běžně dostupný sortiment v obchodech. V budoucnu se ale může jednat i o něco exotického. Sadaři trvale poukazují na to, že ploch, o které se starají, ubývá. Zatímco na přelomu osmdesátých a devadesátých let minulého století šlo o zhruba 24 tisíc hektarů, nyní se jedná přibližně o polovinu. „Sadaři jsou podnikatelé jako kdokoli jiný. A plochy zmenšují, protože je to nerentabilní,“ konstatuje předseda ovocnářské unie Miroslav Ludvík.

 

Jedná se o celorepublikový problém, sady se mění i na Prostějovsku. Menší plochu budou mít osázenou jabloněmi třeba v Dětkovicích. „Vyklučili jsme přes zimu dva a půl hektaru sadu letních jablek. Příští zimu plánujeme likvidaci dalších sedmi hektarů z celkové plochy více než 60 hektarů,“ uvedl Josef Melka. A přidal důvod, proč se tak děje. „Letní jablka jsou poslední roky v podstatě neprodejná. Na trhu je jiné ovoce jako meruňky nebo broskve a pro konzumenty je asi atraktivnější. V tu dobu je navíc i přetlak jablek ze starší sklizně. Jsou odolnější a obchodníci po nich radši sáhnou, přestože nejsou tak kvalitní,“ konstatoval Melka.

Plochy sadů omezí také v Domamyslicích. „Nehodí se to dělat. Letos ale ještě jablka budou,“ konstatuje předsedkyně Zemědělského družstva Moravan Irena Šťastná. „Stromy se musí rozřezat, následně zlikvidovat,“ dodává. Kritizuje přitom nastavení státu. „Sadů bude nadále ubývat, pokud se nezmění česká zemědělská politika,“ dodává.

Miroslav Ludvík pak zmiňuje další důvod. A tím je válka na Ukrajině. „Polsko je velký vývozce jablek. Po roce 2014 došlo k uvalení některých sankcí, jablka tak byla přesměrována z východní Evropy do okolních zemí, tedy i do Česka,“ komentoval pro Večerník. Jak dodává předseda ovocnářů, zatím sadaři spíše omezují výměru sadů, ale nekončí. Poukazuje ale na to, že třeba české jablko jednou může být na pultech prodejen vzácnost. „Naši sadaři redukují plochy a vyhýbají se řetězcům, které tlačí cenu dolů, a orientují se na ceny v Polsku. Pro spotřebitele to do budoucna bude znamenat, že budou více závislí na dovozu, ne vždy kvalitních a ne tak bezpečných potravin z jiných zemí. A to ani nezmiňuji dopad do krajiny, která jen přes zimu přišla o milion ovocných stromů,“ povzdechl si Miroslav Ludvík.