Nepopulární „dárek“ dostali obyvatelé středu města od prostějovského magistrátu. Většina z nich bude muset kvůli vyhrazenému parkování sáhnout hlouběji do kapsy. Mnohé z nich částka 10 000 korun za rok zaskočila. Dle zjištění Večerníku se však v jiných městech za to samé platí až dvojnásobek. Navíc se v současnosti připravují novinky, které by řidičům měly parkování usnadnit.

Lidé žijící v centru města byli zdražením nepříjemně překvapeni. „Dostal jsem dopis z magistrátu, že mám nejpozději do čtvrtého ledna požádat o vyhrazení parkovacího místa. Na poplatku však za rok zaplatím už deset tisíc korun, další tisícovka mi přijde za vydání rozhodnutí o povolení. S takovou částkou jsem absolutně nepočítal, dosud jsem platil polovinu,“ postěžoval si Večerníku jeden z Prostějovanů žijící v bytě na Pernštýnském náměstí u prostějovského zámku.

Centrum pro lidi bez aut?

Podle vyjádření občana, který si nepřál být jmenován, podobná opatření mohou vést k tomu, že se centrum města brzy vylidní. „Problémy s parkováním jsou zde stále větší. Nakonec se sem budou stěhovat snad jen občané, kteří žádné auto nemají,“ upozornil muž.

Toho se vedení města neobává. „K navýšení poplatku za vyhrazené parkování jsme sáhli po zhruba deseti letech. Přitom jeho výše odpovídá dnešní době. Například v sousedním Přerově lidé za vyhrazené parkovací místo zaplatí třiadvacet tisíc korun,“ argumentuje náměstek prostějovského primátora Jiří Pospíšil (PéVéčko), podle jehož slov k odlivu lidí ze středu nedojde. „Je to méně než tisíc korun měsíčně. Nemyslím si, že by tato částka měla lidi odradit, aby dál žili a podnikali v centru města,“ reaguje Pospíšil s tím, že počet vyhrazených míst by měl i do budoucna zůstat přibližně stejný.  

Kontroly se zpřísní

Zdražení se přitom netýká všech stejně. Centrum města bylo rozděleno do celkem tří zón. První se týká například Pernštýnského a Skálova náměstí či Fügnerovy ulice, dál od radnice se poplatek za trvalé parkovací místo zvýší na osm, resp. šest tisíc.

Poplatek nemusí hradit zdravotně znevýhodnění, osvobozené jsou i orgány veřejné moci a městské organizace. Povolení vydává odbor dopravy. Magistrát varuje, že kontroly budou ze strany strážníků přísnější. Při neoprávněném užívání veřejného prostranství hrozí dle zákona pokuta až 50 000 korun, v případě opakovaného neoprávněného záboru až 75 000 korun.

Nové navigační systémy

Podle vedení radnice lidé mohou za vyšší poplatky očekávat i novinky. „Už na jaře bychom chtěli rozjet nové navigační systémy, které by měly lidem hlásit, zda je parkoviště obsazené, či nikoliv, případně kolik je na něm volných míst. Jako první by se měly objevit na parkovišti ve Školní ulici. Řidičům tak chceme ušetřit čas i nervy za případné kroužení městem,“ prozradil Jiří Pospíšil s tím, že další změny v systému parkování po celém Prostějově by měly následovat.  

 

03 graf1

 

cena parkování ve vybraných hanáckých městech

město                         cena za vyhrazené parkování         parkovací karta rezidenti

Prostějov                    10 000                                                1 500

Šternberk                    20 000                                                1 000

Vyškov                       bez nároku *                                      3 000 **

Litovel                        20 000                                                1 000

Šumperk                     bez nároku *                                      800

Olomouc                    bez nároku *                                      1 000

Přerov                         24 000                                                1 000

Poznámka:      Částky uvedeny v Kč a platné pro 1 rok

Zdroj: magistráty a městské úřady

Vysvětlivky:

* Na vyhrazené parkovací místo mají nárok pouze držitelé karty ZTP

** Cena platná pro Masarykovo náměstí, jinde 200