Následující řádky asi moc nepotěší ty, kteří našli svoje auto bez katalyzátoru. On totiž třiatřicetiletý Roman Bihári odcházel minulé úterý 20. června od prostějovského soudu bez trestu. Obžalobě se totiž nepodařilo s jistotou prokázat, že katalyzátor, který zmizel z auta v Obědkovicích, ukradl právě on. A přestože pro obdobnou krádež v Kojetínské ulici v Prostějově bylo důkazů dost, způsobená škoda nakonec klesla pod deset tisíc korun, tedy pod hranici trestného činu.

Roman Bihári pochází z Přerova a coby správný olašský Rom nikdy v životě nebyl zaměstnaný.

 

Přesto se netají zálibou v luxusních autech, která si i půjčoval. Před časem však přišel o řidičský průkaz. U prostějovského soudu byl obžalovaný z toho, že katalyzátor odřezal a ukradl koncem loňského února v Kojetínské ulici v Prostějově a také o měsíc později v Obědkovicích. Svědčila pro to celá řada důkazů. Kromě kamerových záznamů i to, že policisté jej například zastavili ve chvíli, kdy v autě převážel pilu a právě uřezaný katalyzátor. Kromě toho byl už loni za stejnou krádež odsouzen v Přerově. Navíc krádež v Kojetínské ulici přímo u soudu potvrdil i Kevin Stojka. V případě Obědkovic měl Bihári spolupracovat s nezletilým příbuzným, ten však přímo u soudu odmítl vypovídat. Sám státní zástupce následně sám uznal, že vzhledem k postoji tohoto svědka nemá dostatek důkazů, o které by mohl druhý bod obžaloby opřít. Obžalovaný se následně rozzářil jako stromeček na Vánoce, vývojem situace byl očividně příjemně zaskočen, přičemž nechtěl věřit vlastním uším.

Přestože druhou krádež popíral, u předchozího soudu se dušoval, že pro něj není problém v tomto případě zaplatit způsobenou škodu ve výši zhruba šesti tisíc korun. Nic takového však neučinil. „Zemřel mi strejda a ztratil jsem ten papírek. Ale věřte mi, moje slovo je víc než nějaké peníze,“ prohlásil neobyčejně hovorný Roman Bihári, čímž přímo v soudní síni mnohé pobavil. V jeho případě se totiž nepochybně jednalo o člověka, který mnohem více mluví, než skutečně dělá.

Jisté je, že po závěrečném verdiktu soudu bude mít jen pramalou motivaci peníze vracet. „Obžalovaný je minimálně v jednom bodě obžaloby vinen. Zda je to však i v tom druhém, nelze stoprocentně říct, neboť klíčový svědek odmítl vypovídat. Záznam z kamer na vůz BMW, který si měl půjčit, bohužel není v tomto případě zcela průkazný, registrační značku nelze přečíst. Po zproštění obžaloby ve druhém bodě tak škoda klesla pod deset tisíc korun, takže se již nejedná o trestný čin, ale pouze o přestupek,“ vysvětlil soudce Petr Vrtěl s tím, že celou věc by měla projednat přestupková komise a případně Bihárimu udělit pokutu.  

Opakovaně trestaný muž však čistý jako lilie opravdu není. Za své předchozí trestné činy si musí odpracovat 300 hodin veřejně prospěšných prací a zaplatit 60 000 korun. Pokud něco z toho neučiní, skončí ve vězení tak jako tak. Kromě toho nesmí čtyři roky řídit. Jestliže i tento zákaz poruší, opět jej čeká pobyt za mřížemi.

Rozsudek je již pravomocný.