Národní dům dostane od města finanční injekci. Zastupitelé a zastupitelky schválili částku 660 000 korun na výměnu stávající regulace vzduchotechnického zařízení (řídicí jednotky systému) a nové dálkové ovládání (zrušení ručního a nahrazení digitálním mobilním ovládáním).

„Stávající vzduchotechnické zařízení bylo instalováno v roce 1998. Na VZT jednotkách Menerga, včetně regulace (řídicí jednotky systému) a ovládání systému jsou prováděny pravidelné servisní prohlídky a servisní údržbové práce. Podle zprávy z posledních servisních prohlídek vznikl požadavek na modernizaci zařízení,“ uvedl na posledním jednání zastupitelů náměstek primátora Jiří Rozehnal (ANO 2011).

Společnost Menerga CZECH + spol. na základě žádosti magistrátu předložila cenovou nabídku ve výši 769 262 korun s termínem realizace prací 12 až 14 týdnů od uzavření smluvního vztahu. Firma je výhradním zástupcem výrobce MENERGA GmbH, Mülheim an der Ruhr ze SRN pro dodávky, montáž a servis VZT jednotek a zařízení MENERGA. Proto byla tato společnost oslovena, aby nová regulace a ovládání VZT systému byly plně kompatibilní a komunikačně propojené se stávající technologií VZT.

Protože Národní dům je národní kulturní památkou, bylo nutné vyčlenit i finanční prostředky na zpracování podkladů a projednání akce s příslušnými orgány památkové péče ve výši 30 000 korun. Celková předpokládaná cena za realizaci akce tak činí 960 807 korun.

„Na realizaci byly v rozpočtu města na rok 2023 schváleny finanční prostředky ve výši 300 000 korun, aby mohla být realizována, je nutné schválit chybějící částku cca šest set šedesát tisíc korun,“ dodal Rozehnal. Jeho hlas byl vyslyšen.

 

Ohlédnutí za dosud posledním zasedáním zastupitelstva Statutárního města Prostějov najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 26. června