Tady už opravdu zůstává rozum stát! Vedení prostějovského magistrátu přiznalo, že v uplynulých týdnech byl opakovaně napaden pracovník společnosti FCC, který v centru města prováděl chemické postřiky komunikací kvůli plevelům. K těmto incidentům paradoxně došlo ve chvíli, kdy kontrolní orgán Evropské unie vydal rozhodnutí, že glyfosáty obsažené v chemických postřicích jsou naprosto bezpečné a nijak neohrožují lidské zdraví. Podle náměstka primátora Prostějova Jiřího Pospíšila se však stále najde několik ekologických bláznů, kteří budou tvrdit pravý opak...

 

Podle zjištění Večerníku se pracovník společnosti FCC stal terčem útoků zatím neznámého člověka během měsíce června. „Jak se vyjádřilo vedení firmy FCC, došlo v průběhu měsíce června několikrát ke slovnímu, a dokonce i fyzickému napadení pracovníka provádějícího postřiky. Podle mě a mých kolegů na radnici je důvodem těchto ataků nesmyslná hysterie, kterou vyvolává několik fanatických jedinců,“ je přesvědčen Jiří Pospíšil, náměstek primátora Prostějova.

 

Právě on vzápětí inicioval opatření na ochranu všech pracovníků společnosti FCC, kteří v budoucnu budou provádět postřiky chodníků či městských záhonů přípravkem Roundup. „Na základě informací od vedení firmy FCC jsme okamžitě celou záležitost projednali s ředitelem městské policie a domluvili jsme se, že strážníci naší policie budou v pohotovosti, kdyby se podobné útoky opakovaly. Ano, dá se říci, že nyní bude chemické ošetřování komunikací pod dohledem městské policie,“ potvrdil Večerníku náměstek Jiří Pospíšil.

 

I přes slovní, a dokonce i fyzické napadání pracovníka společnosti FCC, kterým se zabývalo také vedení prostějovského magistrátu, bude chemické ošetřování komunikací v Prostějově pokračovat i nadále. Večerníku to potvrdil náměstek primátora Jiří Pospíšil.

„Ano, s postřiky počítáme, protože je to nejúčinnější likvidace plevele. Jen podotknu, že na postřiky v Prostějově používáme minimální množství glyfosátů, nedá se to vůbec srovnat s tím, co se použije například v zemědělství. Mám i konkrétní čísla. Jen v zemědělství je v okrese Prostějov ročně spotřebováno 10 489 kg glyfosátů. Společnost FCC Prostějov spotřebuje na údržbu všech ploch 169 kg, což je 1,6 procenta z celkového množství. Celková ošetřená plocha společností FCC Prostějov je 46,4 hektaru s roční spotřebou 470 litrů, tedy 0,0987 litru glyfosátu na hektar. Je důležité také zmínit, že v zemědělství není jedinou používanou účinnou látkou glyfosát,“ sdělil Jiří Pospíšil, kterému Večerník navíc připomněl nedávné revoluční rozhodnutí kontrolního orgánu Evropské unie, že glyfosáty jsou bezpečné a v žádném případě neohrožují zdraví lidí ani zvířat. „Nevím, jestli se jedná o revoluční rozhodnutí, ale chápu jej jako pragmatické rozhodnutí, které je určitě podloženo veškerými potřebnými studiemi a analýzami vlivu glyfosátů na životní prostředí a na zdraví člověka a dalších živočichů,“ je přesvědčen náměstek prostějovského primátora, kterého se Večerník ještě zeptal, zda podle něj nyní skončí nesmyslné štvanice na používání Roundupu a podobných prostředků obsahujících glyfosáty. „Myslím si, že ne. Známe ekologické aktivisty, kteří mají svoji pravdu. A takové lidi, není jich málo ani v Prostějově, prostě nepřesvědčíte. A jak jsem poznal některé z nich, rozhovory s nimi jsou vyloženě ztrátou času, protože vás stejně neposlouchají, jsou přesvědčeni o svých dogmatech,“ zatvářil se pesimisticky Jiří Pospíšil.