Sedmasedmdesátiletý muž zbavil života svou o tři roky mladší manželku. Policisté dostali hlášení od záchranářů. Na místě zjistili, že seniorka zemřela násilnou smrtí, pravděpodobně na následky dušení. K činu se manžel doznal. STÍN rodinné tragédie po pěti letech vystoupil z MINULOSTI….

„Našli jej na hrázi plumlovské přehrady pouze v pyžamu. Pepa tvrdil, že se jde zabít. Policisté jej odvezli do psychiatrické léčebny, měl by být v některém zařízení na severu Moravy," sdělil tehdy jeden z mužových bývalých spolupracovníků s tím, že Josef K. měl s manželkou nadstandardní vztah. „Měli se moc rádi, co byli v důchodu, věnovali se spoustě aktivit. Když paní onemocněla, staral se o ni velmi příkladně. Jenže její stav byl stále horší a on to zřejmě neunesl," dodal muž, který si nepřál být jmenován.

Podle vyšetřujících kriminalistů muž v době události nebyl pod vlivem alkoholu ani jiných návykových látek, jeho jednání nepředcházel ani žádný konflikt. „Z předběžně zjištěných skutečností vyplynulo, že k činu sedmasedmdesátiletého muže dohnalo zoufalství z dlouhodobě neutěšeného zdravotního stavu jeho manželky,“ napsali do spisu.

Vyšetřování případu bylo ukončeno o několik týdnů později uzavřeno. „Krajští kriminalisté spis postoupili Krajskému státnímu zastupitelství v Brně s návrhem na podání obžaloby pro spáchání zvlášť závažného zločinu vraždy podle § 140 odst. 2 trestního zákoníku," sdělil policejní mluvčí Libor Hejtman. Seniorovi v případě prokázání viny hrozil trest odnětí svobody na dvanáct až dvacet let.

Jak Večerník zjistil, do výkonu trestu nenastoupil kvůli duševnímu stavu a zůstal hospitalizován v psychiatrické léčebně. O jeho dalším osudu nejsou bohužel žádné zprávy.