Text „O plazmě v Mostkovicích rozhodne referendum“ z minulého vydání Večerníku vyvolal poměrně bouřlivou reakci členů petičního výboru, kteří mají o celém projektu recyklačního centra jasno už nyní a žádnou diskusi nepřipouštějí. Vyplývá to z jejich vyjádření, v němž mimo jiné uvádějí, že uspořádání referenda považují za zbytečné.

Petiční výbor se v první řadě ohradil proti informaci, že dokument „podepsalo 777 občanů Mostkovic, což je vzhledem k celkovému počtu obyvatel skutečně zásadní počet.“ Petiční výbor toto tvrzení považuje za dezinformaci. „Petiční listy v počtu 104 archů obsahujících 1767 podpisů, a z toho bylo 777 podpisů občanů trvale žijících v naší rekreační obci,“ upřesnila pro Večerník členka výboru Dana Kaprálová.

O spalovnu se od počátku nejedná

Členové petičního výboru nejenže odmítají jakoukoliv diskusi o případné výstavbě recyklačního centra založeného na moderní technologii, navíc jsou i proti plánovanému referendu, které chce vedení obce uspořádat. „Uspořádání referenda by znamenalo nehospodárné vynaložení finančních prostředků obce, kterých naše obec v ročním rozpočtu nemá určitě nazbyt a mohly by být využity daleko hospodárněji, efektivněji a účelně. Již dnes víme, že všech jedenáct zastupitelů naší rekreační obce jednomyslně odmítá výstavbu spalovny,“ vyjádřila se Dana Kaprálová bez ohledu na to, že žádnou spalovnu v odlehlém areálu u letiště ve Stichovicích, kde se nyní například vyrábějí dřevěné brikety, nikdo stavět nechce.

„V uzavřeném reaktoru nedochází k hoření, ale k takzvanému plazmovému zplyňování, což je proces molekulárního rozkladu odpadu za vysokých teplot. Výsledkem chemického procesu je plyn a sklovina, kterou lze použít ve stavebnictví. Vše probíhá v uzavřeném cyklu, provoz nemá žádný komín, který by vypouštěl zplodiny do okolí,“ vysvětloval už na prvním veřejném zasedání v sále obecního úřadu člen představenstva PGP Terminal Petr Břenek, jehož argumenty však byly hned zpočátku překřičeny námitkami některými z přítomných občanů. Jisté je, že jediná soukromá spalovna v regionu by tak i po případné výstavbě výrazně modernějšího zařízení stále fungovala pouze v Prostějově.

Ve hře je i rozvoj obce

Právě akcentované finanční hledisko je jedním z důvodů, proč je vedení obce přesvědčeno o tom, že by se o takto zásadním projektu mělo rozhodnout v referendu. „Oslovili jsme několik nezávislých odborníků. Pravdou je, že i jejich postoje se do jisté míry různí. Mnozí z nich však souhlasí s tím, že by projekt mohl přispět ke kvalitnějšímu zpracování komunálního odpadu. Coby správci obecní pokladny však rozhodně nemůžeme opomenout případné finanční benefity, které by Mostkovicím mohly zajistit výraznější rozvoj na mnoho let dopředu. To by se pak pozitivně projevilo třeba i ve stávající rekreační oblasti nad přehradou. Pokud ovšem většina občanů rozhodne tak, že si tu recyklační centrum nepřeje, bude to jejich volba a zastupitelstvo se jejich vůlí bude řídit. My v tomhle ohledu budeme mít čisté svědomí, že jsme budoucnost naší obce zásadním způsobem neovlivnili na základě ukvapeného rozhodnutí. Zároveň věřím, že i naši občané budou hlasovat zodpovědně a po zralé úvaze,“ vyjádřil se v této souvislosti starosta Mostkovic Jaroslav Peška s tím, že nelze následně vyloučit, že stejný projekt nakonec vznikne někde jinde.

Zastupitelstvo Mostkovic by o konání referenda mělo rozhodnout na některém ze svých příštích zasedání. Konat by se tak mělo buď v lednu, nebo na jaře příštího roku.