Téměř současně proběhly v regionu dvě největší letošní kulturní akce. Na Keltskou noc i Josefkol zamířily tisíce návštěvníků. Mezi nimi byli i krajští hygienici, které však tolik nezajímala keltská hudba a historie, ba ani kočáry a řemesla, ale spíše dodržování bezpečnosti výroby a prodeje pokrmů. Jak stánkaři obstáli?

V rámci Keltské noci i Josefkolku provozovatelé občerstvení nabízeli bohatý sortiment nápojů a pokrmů. Podobné velké akce přitom mohou být ideálním prostředím pro přenos infekčních onemocnění.

Hygienici z Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje na obou akcích kontrolovali bezpečnost výroby a prodeje pokrmů a nápojů. Zajímalo je také, zda provozovatelé občerstvení mají zajištěno sanitární a provozní zázemí odděleně od veřejnosti či zda je dodržována hygiena potravin. Dále se zaměřili na dodržování zásad provozní a osobní hygieny a dalších důležitých faktorů ovlivňujících bezpečnost potravin.

„Zkontrolováno bylo dvanáct provozoven stravovacích služeb, především stánků. S úrovní zajištění všech hygienických pravidel byli hygienici spokojeni, nebyly zjištěny žádné nedostatky,“ potvrdila ředitelka KHS Olomouc Lenka Pešáková.