Letitý boj s autovraky, které zabírají cenná parkovací místa v ulicích Prostějova, se dostává do další fáze. Magistrát nyní nabídne auta, o které majitelé nemají zájem, v dražbě! Ta se bude konat 26. září od 14.00 hodin. Výtěžek poslouží k uhrazení nákladů, které Prostějovu s odtahem a uskladněním vznikly.

Vozy jsou momentálně uskladněny na odstavné ploše firmy PV Recyklace, která pro město Prostějov odtahy zajišťuje. Tam čekají na vyzvednutí, prodej v dražbě nebo likvidaci. „Jejich provozovatelům se s narůstajícím časem neustále zvyšují náklady, které budou muset ve finále magistrátu zaplatit. Zejména se jedná o náklady spojené s odtahem, s uskladněním, s provedením dražby a s likvidací. Pokud je nepokryje výtěžek z dražby, bude je město následně po provozovatelích vozidel vymáhat soudní cestou, což znamená další nárůst nákladů,“ potvrdil Večerníku náměstek prostějovského primátora Jiří Pospíšil (PéVéčko). Jak doplnil, sedm vozidel bez platné technické kontroly bude součástí zářijové dražby, která proběhne v sídle společnosti PV Recyklace ve Vrahovické ulici 52 v Prostějově.

Předmětem dražby budou Opel Astra, Fiat Punto, Renault Clio, Fiat Bravo, VW Golf, Škoda Felicia a Škoda Fabia. Prohlídky dražených vozidel budou umožněny 29. srpna, 5. a 12. září vždy od 14.00 hodin. Už nyní je jasné, že se na dražbu přijde podívat řada lidí. „Auta nemají technickou, stav karoserie je zřejmý, co je pod kapotou je tajemství. I tak se odkup třeba Fabie vyplatí, protože poslouží jako takzvaný dárce orgánů. Světla, dveře, čalounění, zrcátka, ale i startér a další součásti motoru jsou velmi dobře prodejné. Když máte auto kde v klidu rozebrat, je to dobrý přivýdělek,“ vysvětlil automechanik Tomáš, který se opravám vozů věnuje amatérsky.

Podmínkou účasti na dražbě a prohlídkách je užití vlastní výstražné vesty a podpis protokolu o poučení o bezpečnosti práce na pracovišti u schovatele. Vozidla budou dražena samostatně, vyvolávací cena každého vozidla je stanovena na 1 000 Kč, minimální příhoz bude 100 Kč, výše přitom není omezena. „Po ukončení dražby je vydražitel povinen uhradit cenu dosaženou dražbou. Dražená vozidla jsou bez technických průkazů a klíčů. Vydražitel obdrží ve lhůtě tří dnů ode dne dražby pro potřeby registrace vozidla Potvrzení o přechodu vlastnictví dražbou,“ upozornil magistrát. Podrobnější informace: www.exekutor-prostejov.cz a na stránkách www.portaldrazeb.cz.