Silnici v tak bídném stavu byste jinde hledali jen těžko. Přitom se jedná o jedinou spojnici mezi obyvateli Kladek a jejich školou, prací či lékařem. Přestože projekt kompletní rekonstrukce šest kilometrů dlouhé komunikace mezi křižovatkou Na Srdéčku a obcí získal stavební povolení již před šesti lety, dosud z něj byla realizována zhruba polovina. Od pondělí 25. září přijde na řadu i ta druhá. Práce by měly trvat až do 8. prosince.

 

Klepání tlumičů doprovázené skřípěním zubů. To jsou typické zvuky, které řidičům už desítky let dělají doprovod při jízdě po silnici vedoucí z Ludmírova přes Dětkovice do Kladek. Po letech urgencí místních občanů i starostů to už před šesti lety vypadalo, že se silnice konečně dočká opravy. Ale z plánů na kompletní rekonstrukci nakonec sešlo. Nyní je už konečně nic nezastaví.

 

Rekonstrukce silnice Ludmírov – Dětkovice – Kladky bude zahájena již příští pondělí 25. září, uzavírka by měla trvat do 8. prosince. Objížďka je plánovaná přes Milkov, Hvozd a Ludmírov.

Podle původních plánů by spolu s rekonstrukcí silnice měla v Kladkách probíhat také výstavba chodníků a míst pro stání aut. Realizace nezbytného projektu se opakovaně zdržela kvůli plánované výstavbě kanalizace v Dětkovicích, k níž nakonec nedošlo...

Ani v Kladkách kanalizaci neplánují, vše chtějí řešit systémem domovních čističek, jež budou vyvedeny do místního potoka. Část nákladů na jejich výstavbu bude občanům hradit obec. Vedení Kladek se pro tuto variantu rozhodlo kvůli vysokému počtu „chalupářů“, kteří nemají v obci trvalé bydliště. Z tohoto důvodu by obec nedosáhla na dotaci v dostatečné výši.