Největší účast na úterní Burze práce a vzdělávání měla bezesporu mládež. Děti ze základních škol a také studenti středních škol si do Společenského domu přišli pro informace o možnostech dalšího studia, nebo dokonce už pracovního zařazení. Večerník ale v „Kasku“ během úterního dne zastihl i mnohem starší návštěvníky. Ti trávili poměrně hodně času u jednotlivých stánků, u nichž zástupci firem prezentovali a lákali do jejich řad.

 

„Těšila jsem se na tuto burzu. Jsem aktuálně bez práce. Copak ale můžu být pro někoho na pracovním trhu zajímavá? Mám totiž dvě děti ve věku pět a deset let, takže zaměstnání se shání velice těžce,“ povzdechla si Ivana Navrátilová, která si poctivě u každého ze zástupců firem zapisovala do bloku poznámky o možných nabídkách. „Je to tady úplně jiné než na pracáku, lidé jsou zde mnohem příjemnější. Mně osobně by vyhovovala práce od osmi do třinácti hodin, takže to je to první, co před zástupci firem zdůrazňuji. U dvou stánků mi řekli, že domluva by byla možná,“ zajiskřilo v očích pětatřicetileté ženě, která podle svých slov absolvovala před lety gymnázium, přičemž na vysokou školu se už nehlásila. „Vzala bych jakoukoliv práci, v kanceláři i ve výrobě,“ dodala ještě Ivana Navrátilová.

Například stánek společnosti Mubea pak zaujal pana Jiřího. Ten na burzu přijel až z Konice. „Jsem vyučen jako soustružník, přede dvěma lety jsem však měl úraz a jsem v invalidním důchodu. Hledám ale přivýdělek na zkrácený úvazek a už jsem dostal dvě nabídky,“ zářil štěstím padesátiletý pan Jiří z Konice.

„Vzala jsem si v práci dvě hodiny náhradního volna, abych sem mohla doprovodit svého syna. Ten se sice účastní se spolužáky, já jsem ovšem chtěla být u toho také. Syn právě začal devátou třídu, takže má nejvyšší čas přemýšlet, co dál. A tady jsme se dozvěděli spoustu zajímavých informací. Já osobně bych Pavla poslala do učení na automechanika, ale uvidím, co si vybere sám,“ svěřila se Večerníku Aneta Svobodová.

Podobně se vyjadřovali i další návštěvníci. Většina dětí přišla v úterý 29. září do „Kaska“ sama, maximálně pod dohledem pedagogů. Byla zde ovšem i spousta školáků v doprovodu rodičů. Inu, více hlav, více rozumu!

 

Podrobnou reportáž a další zajímavosti z 6. ročníku akce BURZA PRÁCE a VZDĚLÁNÍ najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, který vyšel v pondělí 2. října