Nepříjemné cinknutí zastavilo oráče na poli u Dobromilic. Když seskočil z traktoru, aby se podíval, co vyoral, krve by se v něm nedořezal. Jeho oči nevěřícně zíraly na rezavou bombu.

Zemědělec provádějící orbu pole u Dobromilic podle všeho vyoral válečnou munici. Dělostřelecký granát ze druhé světové války se povaloval volně na poli. Muž neváhal a neprodleně o nálezu informoval policisty.

„V pátek devětadvacátého září dopoledne vyslal policista operačního střediska hlídku do Dobromilic. Při orbě pole našel oznamovatel věc, která připomínala munici, a proto zavolal na linku 158. Hlídka nález zkonzultovala s pyrotechnickou službou, jež na základě získaných informací a fotodokumentace nálezu vyrazila na místo,“ uvedla Miluše Zajícová, tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje a prozradila: „Pyrotechnik hned na místě nálezu určil, že se jedná o dělostřelecký granát ze druhé světové války 37 milimetrů PZGR, který si na místě převzal a odvezl ke zničení.“

A zatímco traktorista ještě chvíli rozdýchával fakt, že se podruhé narodil, pyrotechnici odvezli nález k odborné likvidaci.