Někdo se na závody rychlých formulí rád dívá v televizi, jiný je dokáže nakreslit, ale jsou mezi námi lidé, kteří je umí vyrobit. To je přesně případ týmu studentů VUT Brno, kteří na letošní Burze vzdělávání a práce představili svůj vlastní model formule Dragon E3. Zejména u žáků základních škol se jejich věrně vypadající trenažér s pedály i volantem, v jehož kokpitu si na monitoru mohli zajet okruhy světového poháru Formule 1, těšil obrovské oblibě. Do konstruování jezdícího modelu by se však asi žádný z nich nepustil.

Myšlenka vyrobit si vlastní funkční model Formule sahá až do roku 1981, kdy se zrodila na amerických univerzitách. Tím byla založena tradice soutěží jednotlivých vysokých škol mezi sebou, kdo postaví rychlejší, spolehlivější a celkově lépe fungující model.

Aktuálně se této soutěže účastní více jak 800 univerzit z celého světa. A patří mezi ně i brněnské VUT. Jeho studenti na burze představili i na prostějovské burze simulátor, málokdo z procházejících však věděl, že ten má i svého bratříčka, s nímž se dá skutečně jezdit. „Pro nás studenty je vytvoření takové formule úžasnou praxí, která se nedá ničím nahradit. Soutěžení mezi univerzitami je pak hodně nejen o vědomostech a obhájení vlastního projektu, ale je to i zábava. Závody pojízdných formulí totiž probíhají na skutečných okruzích F1,“ prozradil Marek Viktořík. Student Fakulty strojní VUT je pro letošní ročník vedoucí týmu, který stál za výrobou modelu Dragon E3. „Na VUT v minulých letech vzniklo celkem deset modelů Formule se spalovacím motorem, tohle už je třetí, který v sobě má elektrický pohon. V týmu je nás aktuálně osmadvacet, ale po většinu času se na vývoji, výrobě a testování podílelo kolem čtyřiceti studentů. V současné době probíhá generační výměna a nabírají se noví členové,“ dodal Viktořík, který pochází ze Zlínska.

Model z brněnského VUT aktuálně v klání univerzit slaví velké úspěchy. „Loni jsme skončili na šestatřicátém místě na světě, letos to vypadá, že pronikneme mezi nejlepší dvacítku. Na velkých závodech v Německu, kde je tvorba a závodění s formulemi velmi prestižní záležitostí, jsme skončili na skvělém desátém místě,“ pochlubil se Viktořík, jenž se o možnosti vyrobit vlastní formuli dozvěděl až po prvním ročníku studia na VUT. „Teď už na škole pomalu končím, ale musím říct, že mi to opravdu hodně dalo. Nejen od našich učitelů, ale i od starších studentů jsem se toho naučil mnohem víc, než kdybych jen chodil na přednášky,“ uzavřel sympatický a zároveň nepochybně velmi talentovaný mladík.

 

Ohlédnutí za 6. ročníkem akce BURZA PRÁCE a VZDĚLÁNÍ najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, který vyšel v pondělí 9. října