Rozbouřená hladina po obrovské kritice opozičních zastupitelů se v posledních měsících poměrně uklidnila, neboť jakékoliv debaty o další významné stavební investici města na čas utichly. Nyní se ale zdá, že výstavba dopravního terminálu v ulici Újezd v Prostějově má zelenou. Vedení magistrátu na tiskové konferenci ve středu prozradilo, že město pracuje na podání žádosti o dotaci a náměstek primátora pro stavební investice Jiří Rozehnal dokonce Večerníku exkluzivně potvrdil, že přípravné práce budou podle všeho zahájeny ještě letos!

Jak jsme se na středeční tiskové konferenci po jednání rady města dozvěděli, konšelé schválili přípravu a podání žádosti o dotaci na projekt Dopravní terminál Újezd, Prostějov z Integrovaného regionálního operačního programu. „V současné době je vyhlášena výzva k předkládání žádostí o podporu z uvedeného operačního programu pro roky 2021 až 2027 Multimodální osobní doprava. V rámci níž jsou podporovány aktivity jako výstavba a modernizace přestupních terminálů pro veřejnou dopravu, výstavba a modernizace parkovacích systémů zajišťujících přestup na veřejnou dopravu a realizace přestupních opatření a zvyšování kapacity veřejné dopravy stavebními úpravami silnic a místních komunikací,“ vysvětlil podstatu výzvy, do níž se město přihlásí, primátor Statutárního města Prostějova František Jura (ANO 2011).

Jelikož se o této významné stavební investici už dlouho nehovořilo, požádal Večerník náměstka primátora Jiřího Rozehnala, aby veřejnosti osvěžil paměť. Co se tedy v ulici v samém centru Prostějova chystá? „V rámci projektu ‚Dopravní terminál‘ dojde k novému řešení části uličního prostoru ulice Újezd. Po úpravě stávajících zastávek bude ve směru sever – jih vybudováno stanoviště s pěti zastávkovými místy na dvou nástupních hranách s bočním podélným řazením a ve směru jih – sever stanoviště se dvěma zastávkovými místy na nástupní hraně s bočním podélným řazením. Součástí stavby je i zastřešení terminálu, řešení komunikací a zpevněných ploch, veřejné osvětlení, vybudování nových parkovacích míst, výsadba doprovodné zeleně, nové dětské hřiště a doplnění mobiliáře. Ke stavebním úpravám dojde i v ulici Sádky,“ popsal plánované úpravy náměstek primátora s tím, že celkové náklady podle stavebního položkového rozpočtu činí 117 965 000 korun. „Předpokládáme, že na tuto stavební investici získáme dotaci ve výši přesahující dvaašedesát milionů korun. Jsem přesvědčen, že se do země takzvaně ‚kopne‘ ještě letos na podzim, ty hlavní práce budou ale zahájeny na jaře příštího roku,“ doplnil Jiří Rozehnal s tím, že součástí projektu měla být i stavba parkovacího domu. „O této investici se bude ještě jednat,“ poznamenal Rozehnal.