Toto nemohlo jinak dopadnout. Dokud byl Marek Miko ze Smržic na svobodě, dbal hodně o svůj zevnějšek. Potrpěl si na pečlivě střižený účes, značkové boty i oblečení. Ovšem tím vším pouze zakrýval hadry, které nosí v duši. Mladý muž totiž nepracoval, naopak o peníze obíral ostatní. Nestyděl se okrást i vlastního dědečka, který se o něj celý život staral. Přesto prostějovský soud dal mladému otci tří dětí ještě šanci, kterou však fatálním způsobem nevyužil. Minulý úterý 3. října proto zdejší tribunál rozhodl o tom, že si původní tříletou „podmínku“ bude muset odsedět. Mladý podrazák by tak měl za mřížemi strávit celkem čtyři a půl roku.

Po letech promarněných možností nastoupil jedenadvacetiletý Marek Miko do vězení letos 28. srpna. Rok po svém podmíněném odsouzení totiž podvedl důvěřivého muže, kterého postupně obral o 550 000 korun. Jeho finta byla celkem jednoduchá. Na internetu zveřejnil inzerát nabízející prodej levných mobilních telefonů, když peníze vybral, začal se vymlouvat a nabízel nejrůznější protislužby jako například poskytnutí certifikátu na prodej investičního zlata. Napálený muž mu paradoxně posílal další a další peníze, neboť věřil tomu, že pouze tak se mu podaří získat své předchozí finance zpět. Za to byl Marek Miko letos v dubnu olomouckým soudem odsouzen na 18 měsíců do vězení.

Kamaráda přesvědčil, ať okrade rodiče

To ale nebylo vše. Odsouzený podváděl, přestože byl v podmínce. Tu dostal za to, že svému dědečkovi z konta vysál 28 000 korun. Starý muž na to přišel jen díky zaměstnankyni pošty, která ho upozornila na podivné výběry. Dále pak přesvědčil svého mladšího kamaráda, aby okradl oba své rozvedené rodiče. Ten jim následně vzal peníze a šperky v hodnotě 65 000 korun! Posledním činem do této mozaiky pak byly jeho úvěrové podvody, kdy si nesmyslně nabral půjčku v celkové výši 14 500 korun. Prostějovský soud jej za to vše odsoudil na tři roky do vězení, trest mu však na stejnou dobu ještě podmínečně odložil, když přihlédl zejména k jeho nízkému věku.

Peníze profetoval a naházel do automatů

Jak se ovšem ukázalo, Marek Miko opět selhal, a tak bylo nařízeno veřejné zasedání. Toho se odsouzený neúčastnil, vzhledem k jeho uvěznění se konalo prostřednictvím videokonferenčního zařízení. Ostatně karty byly jasně rozdané a Miko mnoho prostoru k obhajobě ani neměl. „Všechno, co jsem získal podvodem, jsem naházel do automatů nebo profetoval,“ svěřil se zloděj, který během několika málo uplynulých let stihl s přítelkyní, s níž bydlel v Lipníku nad Bečvou, zplodit hned tři děti. Ty ovšem svého tátu jen tak neuvidí. Prostějovský soud totiž jeho tříletý podmíněný trest proměnil v nepodmíněný.

„Odsouzený zásadním způsobem porušil stanovené podmínky, když se dopustil další trestné činnosti, která byla ještě závažnější než ta, za niž byl odsouzen. Navíc neprojevil zájem uhradit větší část škody, kterou svým předchozím trestným činem spáchal,“ odůvodnil rozhodnutí senátu jeho předseda Petr Vrtěl.

Usnesení soudu je již pravomocné, neboť obě procesní strany se vzdaly práva stížnosti.