Medikamenty zde míchal Karel Vojáček…

Bude to velká změna, ale mohlo to dopadnout hůř. Už od konce minulého roku zůstávají prázdné městské prostory po uzavřené lékárně U Černého orla. V tomto případě se jedná o nejtradičnější prodejnu v Prostějově, medikamenty zde už v 19. století míchal pozdější starosta a zřejmě nejslavnější prostějovský mecenáš Karel Vojáček. Večerníku se podařilo zjistit, co tuto tradiční lékárnu, která úspěšně přečkala dvě světové války, rozpad Rakousko-Uherska, komunistický převrat i revoluci v roce 1989, nakonec nahradí.

 

 

Budova U Černého orla zůstávala relativně dlouho opuštěná, až nyní se magistrát konečně ozval vhodný nájemce. „Zájemců bylo více, ale nikdo nebyl ochotný platit námi požadovaný nájem, přestože je nižší než ten, který v minulosti hradila lékárna. Také se nám často nelíbil sortiment, který by se tu nabízel. Objekt je památkově chráněný a my jsme nechtěli, aby v něm byla zastavárna či prodejna oděvů,“ reagovala na dotaz Večerníku Marie Hájková z Domovní správy Prostějova, která prostory spravuje.

Tentokrát vše nasvědčuje tomu, že je peripetiím s hledáním nového nájemce konec. „Zdá se, že se našel seriózní partner, který chce v domě U Černého orla nabízet luxusní potraviny ze zahraničí jako například speciální sýry, oleje a další lahůdky. K tomu se mu bude částečně hodit i stávající vzhled interiéru,“ dodala Hájková s tím, že nového nájemce již schválila Rada města Prostějova a nic by tedy nemělo bránit podpisu nájemní smlouvy.

Nezbývá než doufat, že se novému provozovateli bude v centru Prostějova dařit. „Už nejsme v devadesátých letech minulého století, kdy byl o prostory v centru města obrovský zájem. Doba se změnila. Být podnikatelem a fungovat v pronájmu je dnes nesmírně náročné,“ konstatovala vedoucí odboru kanceláře jednatele Domovní správy.