Místo, které určitě bude stát za výlet! Pokud pojedete z Čelechovic na Hané ve směru na Stařechovice a zhruba v polovině cesty odbočíte doprava na polní cestu, dojedete na úpatí Kosíře. Právě tudy prochází takzvaná Mánesova cesta značená žlutými turistickými značkami. Kromě ní narazíte i na prostor zvaný Ulmanka. A právě v něm se chystají velké věci. Manželé Křepelkovi zde plánují vybudovat veřejně přístupné arboretum, jež by mělo být doplněno o stavbu školicího centra. Jejich projekt již zpracovali architekti a oni jej nedávno představili veřejnosti.

Právě v těchto místech se na Kosíři za dob vlády Marie Terezie pěstovalo víno. Po následném ochlazení se s tím muselo přestat. V posledních letech se sem teplomilné rostliny opět vrací. „Už nyní zde roste velké množství nejrůznějších stromů a rostlin. My jsme tu teď třeba navíc začali pěstovat fíky, které nám bez problémů plodí,“ prozradila Večerníku při naší návštěvě Helena Křepelková.

Oba manželé na sebe upozornili již letos na jaře, když právě na svém pozemku zorganizovali veřejné sázení památného stromu věnovaného anglickému králi Karlu III. Už tehdy předestřeli plány projektu „Soukromého arboreta se školicím střediskem“, které by mělo vzniknout na jejich pozemku o rozloze zhruba 1,5 hektaru.

Systém pěšinek a zastavení

 

Ve druhé polovině září se manželský pár Křepelkových rozhodl připravený projekt prezentovat veřejnosti. Učinili tak přímo na „Ulmance“. „Zahrada v současné podobě je velmi členitá a různorodá. Cílem projektu je jednotlivá místa propojit, umožnit pohodlný průchod prostorem a navázat na tradice, které se k tomuto vzácnému místu vážou,“ představil svoji vizi zahradní architekt Petr Mičola.

Ve velmi strmém kopci by tak měl vzniknout systém pěšin. Architekti rovněž chtějí navázat na tradici kamenných zídek a teras, které dokáží zadržovat vodu. Ostatně stále se zde nachází zbytky poldru, který byl dle majitelky vybudován v době, kdy pozemek patřil šlechtickému rodu Lichtenštejnů.

Součástí chystaného projektu je vybudování několika míst doplněných o lavičky a další mobiliář, kde budou moci návštěvníci tvořit, posedět u ohně či se rozhlížet do okolní krajiny.

Majitelé provádí kultivaci pozemku už nyní. „Odstraňujeme náletové akáty a vysazujeme domácí a ovocné dřeviny. Chceme podpořit neuvěřitelnou druhovou rozmanitost, kterou toto místo už nyní skýtá. Zároveň jsme se zavázali respektovat všechny druhy živočichů, kteří si na tomto pozemku již zvykli žít nebo po něm třeba pravidelně jen prochází,“ zdůraznila Helena Křepelková.

Ze zchátralého domu školicí středisko

 

Dalším krokem by mělo být vybudování vzdělávacího střediska. To by mělo vzniknout tam, kde se aktuálně nachází zchátralý rodinný dům, jenž v minulosti sloužil k bydlení původní majitelky. „Po kompletní rekonstrukci by měl poskytnout zázemí pro různé semináře, vzdělávání a školení zaměřených na udržitelnost a ochranu přírody,“ nastínila Křepelková, které se Večerník zeptal, zda má představu, kdy by arboretum i školicí středisko mohly přivítat své první návštěvníky. „To v tuto chvíli nedokáži říct. Pokud vše půjde dobře, pustíme se do realizace projektu v průběhu příštího roku. Předpokládáme, že vše zabere zhruba další dva roky,“ nastínila podnikavá žena.